Гешев и ВСС защитиха прокурор, чиито снимки Васил Божков публикува

OFFNews 25 юни 2020 в 12:15 6656 7

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува декларация в защита на прокурор от Специализираната прокуратура след публикация с негови снимки в профила на обвиняемия бизнесмен Васил Божков в социалната мрежа фейсбук.

Днес Божков публикува снимки на прокурор Ангел Кънев на излизане от НАП.

„Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск“, се казва в декларацията.

"Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата - част от съдебната власт", пише в позицията.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес. „Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерския съвет, президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая - с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави главният прокурор.

Прокуратурата обаче ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. "ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Иван Гешев.

„Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи главният прокурор.

Декларацията ще бъде изпратена до представителството на Европейската комисия, на посолствата на всички държави членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ и посолството на Обединено кралство Великобритания у нас.

По-рано днес Васил Божков публикува снимки на прокурор Кънев пред сграда на НАП и написа: "През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж."

След декларацията на ВСС последва нова публикация на Божков. Той пише, че снимките на Ангел Кънев са му били предоставени от симпатизант и не знае дали той следи прокурора или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

6

aviatora

25.06 2020 в 16:39

ИЗРОДИ МРЪСНИ ГЕРБЕРСКИ, ПОВИШЕТЕ СТАНДАРТА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРИН, ЗАЩОТО МНОГО СКОРО ЩЕ ГОРИТЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА!!!

12691

5

Емил Станоев

25.06 2020 в 15:55

Чудна работа ? каде каскета видя честен магистрат в спец прокуратурата ? И Диоген не може да намери а той ....??.... А отделно казано , Каскета се изживява като управител на Магурата !

3810

4

Пенчо бре

25.06 2020 в 14:54

Някак си махленски ми звучи това с "Магурата" в декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Сигурно вината е в мен?

17439

3

мнение от IP

25.06 2020 в 13:22

Хе, хе...Ама Гешев чел ли е законите? Знае ли той, че снимането е позволено на обществено място? Едно обвинение номер 19 няма ли да повдигнат?...или членовете се свършиха. Иначе "данни за състав на престъпление" е публикуването на лична кореспонденция, както прави прокуратурата напоследък.

8740

2

Косьо Генчев

25.06 2020 в 12:48

"Декларацията ще бъде изпратена до представителството на Европейската комисия, на посолствата на всички държави членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ и посолството на Обединено кралство Великобритания у нас."

Направо ще ги "разбият" . . . и ЕК, посолствата с тази "потресаваща" декларация, инициирана от нашия любим Главен Каскет - събирателен образ на почтеност, морал и законност. Ще ги накарат да си изядат "макарите" от яд, че нямат такива "достойни" прокурори.
Браво! Хвала на тези доблестни писачи на декларации! Хвала!

4005

1

AnderXale07

25.06 2020 в 12:47

Незаконно би било да те снимат в къщи и да ти подслушват телефона без реална причина. Незаконно е да се подслушва Президента и да се правят политически внушения от страна на прокуратурата! Незаконно е да се нарушава следствената тайна и да се използва прокуратурата като бухалка срешу журналисти и политически противници. Незаконно беше спрян сигнала на БНР. Но НЕ Е незаконно да се снимат хора на публични места и особено публични личности! Толкова са се откъснали от реалността, че дори не разбират, че никой не им вярва на глупостите. Опитват се да изкарат Радев виновен за 30 години преход и 11 години управление на ГЕРБ. А той няма дори един ден в изпълнителната власт. А къде е Пацо Терасата???