Гешев обяви, че са разпитани още двама съветници на президента, освен Пламен Узунов

Според него наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия ЕС, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица

OFFNews
26 юни 2020 в 22:19 | 3332 |5

Двама съветници и един секретар на президента Румен Радев са били разпитани в качеството им на свидетели по различни дела, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Той обаче не посочи имената на съветниците, нито кои са делата.

Досега прокуратурата обяви, че е призовала секретаря по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов заради телефонната му кореспонденция с обвиняемия за аферата с италианския боклук предприемач Пламен Бобоков. 

"Във вторник беше иззет мобилният телефон на друг съветник на президента, вчера беше разпитан трети президентски съветник", обяви Гешев в "Панорама".

Главният прокурор коментира и обвинението на президента, че влиза в политическата игра на страната на премиера. "Българският президент е политик и се присъединява към една поредица от политически изказвания".

„Характерното за българския политически живот е, че винаги грешката е в другия. Когато допре до твоята партия, нещата се обръщат", посочи ръководителят на държавното обвинение.

Той каза още, че в Софийската градска прокуратура е образувана проверка по случая с "една поредица от снимки" с премиера Борисов.

"Наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия Европейския съюз, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица", коментира още Гешев. "Аз не знам дали заради прокуратурата има нечий провален бизнес, защото ние спазваме закона и спазваме разписани от закона процедури. Не винаги и не само и единствено прокуратурата е виновна при провал в съдебна фаза“, подчерта Иван Гешев, като добави, че "над 95% осъдителни присъди по всички случаи има в България, което е висок процент".

Той коментира и ареста на служители на високи постове в ГДБОП, довели до оставката на директора на службата Ивайло Спиридонов и на зам. главния секретар на МВР - главен комисар Георги Арабаджиев. Обвинител №1 обясни, че не става дума за подаден сигнал, а за разработка на дирекция Вътрешна сигурност на МВР.

„Това са най-висшите служители в МВР, които да противодействат на наркотрафика, което, само по себе си, е изключително неприятно. Разследването е извършено между Вътрешна сигурност на МВР и спецпрокуратурата, една трудна работа, защото това са опитни служители – те знаят как работят службите, прокуратурата", посочи Иван Гешев.

Препоръчани материали
order

Рейтинг : 13056

27.06 2020 в 10:13 5
+ 7
- 0
ГОШЕВ е радост за мафията....
Ivaylo Radulov

Рейтинг : 7599

27.06 2020 в 10:04 4
+ 0
- 0
Евала на прокурорите - ТЕ наистина вече са решили да не са “Прикриватура" - дано се вгледат по-обстойно в местните власти , например в общините и по-специално в отделите на районите администриращи собствеността и обществените поръчки... Аз като обикновен Гражданин успявам да събера годна информация , но те разчитат само на корумпетата от РПУ-тата , което е грешка.
Пенчо бре

Рейтинг : 1810

27.06 2020 в 07:07 3
+ 7
- 1
"Свидетели по различни дела." Интересно, дали г-н Гешев обявява, всеки разпит на свидетел по различни дела? Ааа, има голям обществен интерес, макар че няма как да има, ако обществото не знае за разпита. Абе, в милиционерските училища логиката е засегната по особен начин. Както ти изнася - все е логично.
order

Рейтинг : 13056

26.06 2020 в 23:27 2
+ 7
- 1
КАСКЕТНИЯ ДРОН(ИНСТРУМЕНТ) НА ТУЛУПА
https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/06-22- 2020.jpg?itok=vkykdG-l
Кики

Рейтинг : 3361

26.06 2020 в 23:16 1
+ 7
- 1
Хайде сега дитирамби за Прокуратурата от шефа й. Абе човеко, остави другите да преценят! Дори на 80 % процента от бългорите им е ясно, че действията на Възхваляваната са планирани и режисирани. Въпросът е кои са режисьора и продуцента? #Кой, #Кой, #Кой?