Гешев поиска от Брюксел засилено европейско присъствие у нас срещу опитите за чуждо влияние

OFFNews 23 март 2023 в 09:43 1822 2

Гешев

Снимка Прокуратура на Р България

Гешев се срещна с няколко европейски представители при посещението си в Брюксел.

Поради отстъпление от върховенството на правото България се нуждае от засилване на европейското присъствие у нас. Това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси, включително на руски, които целят промяна на евроатлантическата ориентация на страната.

Това е казал главният прокурор Иван Гешев при разговора си с координатора на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс в Брюксел, където е на посещение. 

Гешев отбелязал, че страната от дълго време се намира в политическа и конституционна кризи, които са довели до компрометиране на институциите и тяхната стабилност. Извън функциониращите си мандати или с непълни състави са редица органи, някои от които са част от съдебната власт, отбелязал обвинител №1, цитиран от пресцентъра си.

Като най-съществен риск пред върховенството на правото в България посочил опитите за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарването на "реформа", при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба.

"В обществото се налага погрешна представа за съдебна реформа, която в крайна сметка води до допълнителна дестабилизация на съдебната система", изтъкнал Гешев.

Според пресцентъра на прокуратурата представителят на Европейския парламент проявил интерес към последиците от закриването на специализираното правосъдие у нас. В отговор главният прокурор споделил, че за съжаление са се потвърдили предупрежденията, които съдебната власт е излагала още при обсъжданията на законопроектите по закриване на специализираните съд и прокуратура - тенденции за повишаване нивата на престъпността и в същото време намаляване на броя на разследванията срещу организираната престъпност, както и  прекратяването на специализацията в работата на магистратите.

Гешев отбелязал още, че това е довело до отстъпление от постигнатото от България като страна член на ЕС в сферата на правосъдието. 

С евродепутата от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в ЕП Сергей Лагодински обсъдили начините, по които българската държавата и в частност прокуратурата пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България.

"В тази връзка бе обърнато внимание на активната работа на прокуратурата по разследване на неправомерно предоставяне на български паспорти на чужденци срещу инвестиции - т.нар. "златни паспорти", съобщават от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Диоген

23.03 2023 в 13:36

еййй...пак е прилъгал някой да се снима с него.
или си е платил

1930

1

Муню

23.03 2023 в 11:53

Хора от чужбина ще ни пазят от чуждо влияние?
Или аз не го разбирам, или тоя за нищо не става!