Гешев препоръча: Четете внимателно решението на КС

Наблюдаващите прокурори ще решат как да приложат отговорите на конституционалистите

OFFNews 31 юли 2020 в 17:52 5940 1

"Съгласен съм напълно с президента Румен Радев, че конституционните решения не се коментират, а се прилагат. Благодаря на Конституционния съд, че отговори на въпросите, които зададох. След отговора на КС стана ясно, че тези въпроси имат нужда от тълкуване. Стана ясно, че прокуратурата е спазила и ще продължи да спазва законите на Република България."

Това беше коментарът на главния прокурор Иван Гешев на решението на КС от вчера, което гласи, че прокуратурата не може да разследва президента, докато той е на поста си, срещу него няма да се водят процесуални и извънпроцесуални действия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa наказателна репресия. Освен това КС постанови, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

Според Гешев от наблюдаващите прокурори зависи как ще бъде приложено това конституционно решение по отделните казуси. "Аз съм доволен, защото това решение отговаря на всички мои въпроси и дава възможност на прокуратурата да си свърши работата. Препоръчвам на всички да прочетат много внимателно решението на КС, а не да четат коментари, които според мен са от хора, които не са го чели, или са необективни. Ще цитирам една мисъл на френския писател Жан Ростан - когато в една книга 80% е истина, значи е 100% лъжа. Сещайте се за това нещо, когато четете някои работи", обяви енигматично Гешев.

Предисторията

Гешев поиска тълкуване за разпоредбата в конституцията, която урежда имунитета на президента, в началото на годината. В него той настоява, че няма пречка срещу президента да бъде образувана проверка, но самото разследване трябва да бъде спряно, докато мандатът му не изтече. Според ръководителя на държавното обвинение конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

Драмата с искането до КС започна, след като Румен Радев поиска обяснение защо се поставя този въпрос. Прокуратурата отвърна на удара със запис от СРС-та срещу командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков, в който той разговаря с Румен Радев. Разбра се, че записът е направен от ДАНС, а разследването е за престъпен сговор. Шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на държавния глава – Десислава Радева, която миналата година КПКОНПИ приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Днес Гешев не отговори пряко на въпроса какво ще стане със СРС-тата, само обясни, че наблюдаващите прокурори ще се запознаят добре с решението на КС и ще вземат своите решения.

По въпроса за исканата от протестиращите оставка Иван Гешев отговори, че не се занимава с политика.

Казусът с "Осемте джуджета"

Главният прокурор заяви, че по случая с "Осемте джуджета" има проверка от Софийската градска прокуратура. "Прокуратурата е безпристрастна и резултатите ще бъдат изнесени пред българското общество. На мен ми е ясно, че Специализираната прокуратура не е удобна на хора с много пари, милиардери, които имат политическо влияние, и искат да компрометират тази институция. Ясно ми е, че зад т.нар. антикорупционен фонд стоят определени хора, няма да кажа кои, един от тях е подсъдим. Знаете кой стои зад този антикорупционен фонд - агент Сашо, хора, които са свързани с комунистическата номенклатура преди 1989 г. Факт е, че те излъгаха. Това беше доказана от действията на прокуратурата, че не се е случило това, което те твърдяха", посочи Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови