Гешев разпореди извънредни проверки на всички с над 2 досъдебни производства

OFFNews 21 януари 2020 в 17:53 3867 0

Главният прокурор Иван Гешев разпореди извънредни проверки срещу обвиняемите с две и повече досъдебни производства. Административните прокурори ще трябва да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

Окръжните и районните прокуратура ще извършват периодични проверки, които ще включват анализ на състоянието и динамиката на досъдебните производства срещу обвиняемите. Ще се осъществява и контрол за срочността на приключването им. 

Наблюдаващите прокурори ще могат да осигуряват приоритетно и бързо провеждане на производствата срещу един и същ обвиняем. Прокурорите ще вземат адекватни на обществената опасност на престъпленията и на личността на обвиняемия мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда.

Наблюдаващите прокурори ще преценяват за всеки конкретен случай необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ или „домашен арест“, както и да указват съдействие на съответните поделения на МВР за противодействие на битовата престъпност.

В случаите на констатирани нарушения при неспазване на съответната мярка за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори следва да предприемат действия за замяна на наложената мярка с по-тежка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!