Гешев с писмо до Бюксел: Готова ли е Сърбия за ЕС, щом не ни връща Цветан Василев

Главният прокурор напомня на съда в Белград, че чакаме екстрадицията над 5 г., което е безпрецедентен случай

OFFNews 05 февруари 2020 в 09:36 5949 8

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. 

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв.В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. 

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай. 

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цв.В. продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор.

Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

8

newfoundland

05.02 2020 в 21:09

Връщането на Цветан Василев се бави ужасно много, а парите които взе от КТБ изчезнаха безследно.

12435

7

Jinx

05.02 2020 в 20:14

Оооо, мамин сладък! Събуди ли се? Колко години ти трябваха, че да направиш нещо за екстрадицията на тоя престъпник?

4005

6

AnderXale07

05.02 2020 в 18:51

Този не спира с политическите коментари. Като му е толкова мерак да бъде политик, защо не се кандидатира по каналния ред и да си политиканства на воля? А нещо за спирането на националното радио и пробива в националната сигурност?

4006

5

Kongoto

05.02 2020 в 17:30

Време е да го екстрадират и да се приключи сагата, която надроби преди много години и заради чиито облаги живее така спокойно с много пари. Хайде Гешев, Василев в България!!

8000

4

narisuvan

05.02 2020 в 17:08

Братя сърби,
Моля Ви най-сърдечно да игнорирате този имбецил, който корумпираните ни управници са сложили на такава висока и отговорна позиция. Мозъка не му достига за да се конкурира с мравка, но поне може да свързва що-годе смислени изречения. По този показател бие другата мутра турена на чело на "правителството".
Заявявам, че тези двамата и всичките им пряко подчинени не представляват българския народ, не признават и не спазват българските закони и конституция и са легитимирани единствено от едрите бизнеси от които се хранят чрез подкупи, които пък чрез директен терор са принудили работниците си да гласуват за удобните на деня.

Прилагам като доказателство следната петиция:
https://www.peticiq.com/250579

4000

3

DepecheMode

05.02 2020 в 16:38

Братя сърби, айде връщайте ни го вече, че много се заседя при вас. Тука има попара за сърбане, че бая е надробил.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

05.02 2020 в 14:43

Нищо ново от новото слънце дет заработи в новините, под слънцето на територията:

Февруари 2016-та:

" Десетина дни след като главният прокурор Сотир Цацаров се изказа скептично за възможността да бъде екстрадиран от Сърбия в България мажоритарният собственик на фалираната КТБ Цветан Василев, държавното обвинение обяви, че шефът му е писал и е поискал съдействие по случая от Европа. В края на януари Цацаров заяви пред медиите, че не храни особени надежди в тази насока, тъй като процедурата се бави необосновано дълго и е в ръцете на властите в Белград. Усещането обаче е, че сегашната инициатива цели да се хвърли прах в очите, тъй като властта се страхува от банкера и предпочита да го държи извън страната. "
А поредното контрадоказателство в Белградския съд вече е заведено:
23.01.2020 - Заглавие от медия: "Дело в СГС разкри лъжи на прокурорския свидетел Бисер Лазов по "Делото КТБ"..
и от вчера: - "Делото КТБ зацикли – Бисер Лазов повтаря, че вече е КАЗАЛ ВСИЧКО"..