Гешев се зарече да направи всичко, за да спечели доверието на гражданите

Даниела Добрева, Донислав Донев 26 ноември 2019 в 13:34 2892 0

„Моето мнение е, че прокуратурата е част и трябва да остане част от съдебната власт. Това е мнение на почти цялата магистратска общност. Ако сте чули правилно, президентът каза, че ще инициира дебат по темата за конституционните реформи. Не съм чул обаче какво смята президентът, че трябва да бъде променено.”

Така новият главен прокурор Иван Гешев отговори на искането на президента Румен Радев за промени в конституцията, засягащи прокуратурата. Самият Радев не обясни какво точно има предвид под промени, но даде да се разбере, че е недоволен от работата на обвинението и независимостта на шефа му.

Гешев, който изчака президентът да обяви, че е издал указ за назначаването му като главен прокурор, посочи, че не е работил селективно по делото "КТБ", както и екипът от следователи, прокурори и съдебни служители. "Това ще стане ясно и в хода на съдебното производство”, каза той, но не спомена за другите дела от обществен интерес, изброени от Румен Радев.

Наследникът на Сотир Цацаров бил с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е още по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. "Съзнавам, че обществото очаква това и ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания", обяви Гешев.

Според него през годините определени политико-олигархични кръгове, които разполагат и с медии, са внушавали, че отговорна за всичко, което не се случва в българското правораздаване, е прокуратурата. "Да се фиксираш само върху прокуратурата, върху това, че някоя институция е нещо лошо и да се бориш срещу нея за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар че някой постига личен или политически интерес", бе коментарът на Гешев по повод протестите срещу неговия избор. Той не каза дали ще има наказание за организаторите, защото България е демократична държава и всеки може да си протестира.

Гешев добави, че има приоритети, но няма да ги коментира, преди официално да приключи процедурата по встъпването му в длъжност.

Новият обвинител №1 отговори и на обвинението на държавния глава, че на практика е недосегаем. "Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата. Смятам да развенчая мита, че той е всевластна и безконтролна фигура. Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама.” 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови