Граничарите, взимали подкупи, получиха мярка 'подписка'

OFFNews 01 юни 2020 в 13:20 2315 0

Граничните полицаи, работили на ГПУ "Калотина", задържани в момент на получаване на подкуп, получиха мярка за неоклонение "подписка". 

Това съобщиха на брифинг от специализирана прокуратура. 

Миналата седмица под ръководството на спецпрокуратура е извършена операция под прякото наблюдение на главния прокурор Иван Гешев срещу длъжностни лица от структурата на МВР, полицейски служители от "Гранична полиция". Образувано е досъдебно производство за това, че са поискали подкуп от двама души, за да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Ангел Илиев. 

Парите са били предаде на два транша. Интересното е, че двамата цивилни са били насочени към жена, близка до граничарите, която работи в заведение в София. Трябвало е тя да обърне парите чрез обората на заведението и да ги отчете на полицаите. 

"Волята на МВР е да изкорени напълно корупционните практики и да върне доверието на всичко граждани. Лично министърът Младен Маринов контролираше операцията", заяви Ангел Кънев, зам.-ръководител на специализирана прокуратура.

Установено е, че граничарите са искали многократно подкуп от двамата потърпевши, без да са се интересували дали те имат възможност да дават подкуп. Полицейските служители са много гъвкави в своите действия и намерения - искали да са създадат близки отношения с двамата цивилни. Казали са им, че са принудени от магистрати от тяхно име да искат пари. Първоначално разследващите полицаи са поискали 4000 лв., но вследствие са се съгласили на 2000 лв., които са взели на два транша. При взимането на втория подкуп, двамата са получили маркирани пари. 

Към наказателна отговорност са привлечени три лица, като първоначално са били в обвинения за участие в организирана престъпна група. Не става дума за редови полицейски служители, а за разследващи полицаи с многогодишен стаж. Единият от тях е работил в ДАНС и ГДБОП. За залавянето им са изпoлзвани и специални разузнавателни средства. Повдигнати са нови обвинения за вторични престъпления. 

Тяхната мярка за неотклонение е "подписка". 

Според съда обвиняемите няма да извършват друго престъпление или да повлияят на образуваното досъдебно производство, поради което не е определена мярка "задържане под стража". С оглед това, че са събрани доказателства, че се касае за престъпление с висока обществена опасност, наблюдаващите прокурори ще протестират решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови