Хероин за 10 млн. лв. на ТИР-паркинг в Хасково, дрогата дошла от Близкия Изток

OFFNews 31 март 2020 в 18:31 12772 0

72 кг хероин са открити на ТИР-паркинг в Хасково в камион с българска регистрация. Наркотикът за над 10 млн. лв. пътувал от страни в Близкия Изток през България към Западна Европа. 

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие в организирана престъпна група за трафик на хероин, още двама се издирват. 

Шефът на групата и чужд гражданин, постоянно пребиваващ са задъу нас, са задържани вчера при спецакция на ГДБОП в Бургас, Стара Загора, Димитровград и Хасково. На паркинга е заловен лидерът на групата С.А. в момент на демонтиране на тайници във въздушните бутилки на полуремаркето, в които е бил скрит наркотикът. Той е осъждан, има криминални регистрации за кражби и трафик на наркотиции. 

Същия ден е задържан и чуждият гражданин, чиято роля в групата е била да осигурява купувачи за онази част от хероина, която оставала в България за финансиране на следващи доставки.

Установено е, че наркотиците са били товарени на камиони с монтирани тайници в конкретни държави в Близкия Изток и пристигали в България през сухопътни граници или с фериботи на български пристанища. Впоследствие те няколко пъти били претоварвани на други превозни средства, преди да бъдат трафикирани към крайната дестинация - Западна Европа.
З

адържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март и били претоварвани на няколко камиона, за да се затрудни евентуално наблюдение от страна на правоохранителните органи. 
При извършените претърсвания и изземвания на адреси в различни селища, обитавани и ползвани от обвиняемите лица, са събрани доказателства за престъпната им дейност. За пълното и всестранно разследване на дейността на групата е създадена координация за съвместни действия с партньорски служби на няколко държави.
На обвинения за ръководител на групата е наложено задържане до 72 часа. За него предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказаелен съд искане за определяне на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

На другия обвиняем за участие в групата е наложена "Парична гаранция" в Размер на 20 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови