Христо Бисеров се размина с конфискация за 2 млн. лв.

OFFNews 11 декември 2018 в 13:02 5557 3

Христо Бисеров се размина с конфискация за 2 млн. лв.

Софийският градски съд прекрати делото срещу Христо Бисеров за конфискация на имущество за 2 милиона лева. Решението на съда е от понеделник.

Решението идва след като Върховният касационен съд излезе със свое тълкувателно решение за това, че при прекратено наказателно дело не може да се внася иск за конфискация на имуществото.

Преди две години срещу Бисеров, съпругата му и доведения му син започна дело за конфискация на имущество за близо 2 милиона лева.

Бившият зам.-председател на ДПС беше оправдан от всички съдебни инстанции, а от ДПС възстановиха членството му в партията.

Делото за конфискация на имущество на Бисеров започна преди година и половина. Срещу него бяха повдигнати обвинения за това, че през 2012 г. е представил в Сметната палата декларация с невярно съдържание, като не оповестил сметките си в банка в Швейцария.

Той беше обвинен и в извършване на финансови операции с имущество, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление. 

Тълкувателното решение на ВКС блокира работата по гражданската конфискация, ако държавата не реагира, дела за 3 млрд. лв. ще отидат във „фризера“. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с тълкувателното решение на ВКС от миналата седмица, според което при спряло наказателно производство не може да се отнема имущество.

„За мен тук е моментът държавата да реагира, защото ако тя не защити гражданската конфискация, всъщност дела за близо 3 млрд. лв., ще отидат във „фризера“. Това са 3 млрд. с недоказан произход и ако законодателят не предприеме спешни законодателни промени, има огромна вероятност тези пари да бъдат загубени. Дай Боже, държавата да застане зад нас, защото в поредица от мониторингови доклади именно дейността по отнемане на незаконно придобито имущество беше една от дейностите, които бяха силно оценени като ефективна мярка за борба с корупцията и организираната престъпност“, заяви Георгиев. Той подчерта, че ако страната ни иска все така да са положителни оценките, сега е моментът цялата държава да застане зад КПКОНПИ и да ги подкрепи със законодателни промени, които да възстановят гражданската конфискация у нас.

„Имаме много други ангажименти във връзка с конфликт на интереси, с превенция на корупцията, разследване на корупционни престъпления. Но гражданската конфискация, която има в много малко държави и която беше изключително положително оценена от цяла Европа, сега с това решение се блокира“, каза още Пламен Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

ds

12.12 2018 в 12:29

гражданска конфискация ???? мирише на национализация. крайно време е да си ходят.

8000

2

Евгения Петрова

11.12 2018 в 23:01

Значи на Трайчо Трайков и Иво Прокопиев конфискацията може да започне преди даже да е започнало делото, а на Христо Бисеров, дето забравихме даже кога започна делото, още не са му конфискували нищо?!

11464

1

Sin

11.12 2018 в 14:30

И този е като Доган, Пеевски, Б.Борисов, Цв. Цв., Цонев и пр. Радва се на специално Правосъдие. Това за първа класа. За нас другите - четвърта. Като не си плащаме, ще ни подмяткат както си искат. Като Иванчева.