И Пеевски нае американски адвокати да го защитават по закона "Магнитски"

OFFNews 19 септември 2017 в 12:53 22120 6

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел американската компания „Morgan Lewis Consulting” да го защитава по обвиненията, отправени срещу него и главния прокурор Сотир Цацаров от мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Информацията бе съобщена днес от контролирани от Пеевски медии. От нея не става ясно колко ще плати българският депутат за услугата.

Обвиненият от българското правосъдие в пране на пари и присвояване в особено големи размери Василев се обърна към американското правосъдие чрез вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. ("Джеферсън Уотърман интернешънъл") през август и поиска защита по Глобалния закон "Магнитски". Консултантите на банкера, начело с бивш директор от ЦРУ, ще опитат да докажат, че Пеевски и Цацаров са виновни за нарушаване на човешките му права.

В отговор Пеевски наема „Morgan Lewis Consulting”, която е "една от най-реномираните международни адвокатски кантори с офиси в 30 страни и 2000 юристи", според в. "Монитор". Днес изданието публикува интервю с адв. Нейтан Хохман, който ще защитава Пеевски.

Той заявява, че Глобалният акт "Магнитски" "категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава".

Според адвоката използването му би могло да създаде "опасен прецедент" за натиск срещу съдебните власти в дадена държава. Той казва още: "очевидно е, че г-н Василев се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя".

Хохман е категоричен, че обвиненията на Василев срещу Пеевски са "без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

19.09 2017 в 19:22

Ако на Василев наистина му бяха нарушили правата, сега щеше да гние в затвора без присъда, както впрочем заслужава...

7828

3

Ogi1

19.09 2017 в 17:28

Гузен негонен бяга .Обвинение не му е повдигнато , а той наема реномирана адвокатска кантора .Ако е наклеветен клеветника се дава подсъд .Моля маститите юристи от Симеоновското школо да ме прощават ако съм ги обидил .

10571

2

Hissarion

19.09 2017 в 14:11

Американците сами се насадиха с избирателното си законотворчество. Сега малки и големи гешефтари от близо и далеч ще се пишат репресирани. и ще ги спамят за буфер.

29585

1

Izalina

19.09 2017 в 13:25

Е, по-близък план нямахте ли?!


А, някой няма ли да наеме вече и холивудски екип за сериал по свинщините на тея? Или направо да им връчват "Ейми"-тата.

Гнусна история.