И Софийският адвокатски съвет подкрепи Калпакчиев

OFFNews
30 септември 2019 в 10:02 | 2070 |3

В защита на съдебната власт и решението на съдебните актове по обществено значими случаи като предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман се обяви и Софийският адвокатски съвет.

Без да спомене името на убиеца на студента Андрей Монов, в декларацията им е записано, че когато обществената критика премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съдът са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система.

Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава. Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани.

Обществото може нормално да функционира единствено при еднакво прилагане на закона спрямо всички лица, уважение към съда и непогазване на неговата независимост, както и провеждане на широк обществен и професионален дебат при наличие на проблеми от законодателно естество, се казва в декларацията.

По тези причини Софийският адвокатски съвет изразява своята подкрепа към обръщението на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

Препоръчани материали
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

30.09 2019 в 14:02 3
+ 0
- 2
Те да внимават в картинката, защото на народа ако му падне пердето, друг съд ще има, без адвокати...
квазимодо

Рейтинг : 400

30.09 2019 в 12:05 2
+ 1
- 2
Софийският адвокатски безсъвест. Защо точно вие заставате срещу цяло едно общество. КОИ освен всички свински черва ( прокур, неакви адвокатори ,) застана на тази позиция, че трябва да освободите един гнусен убиец предсрочно. Та не един , ами двама. Цяла България негодува срещу наглото безобразието на тоя калпак , а сега ни обвинявате, че рушим държавата, че не вярваме на съдилищата , че не сме демократи - айде бе, вярно ли ? Мърши.
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

30.09 2019 в 10:48 1
+ 2
- 2
Колкото повече се "подкрепяте", долнопробни корумпирани мръшляци, толкова по-ясно показвате колко сте долнопробни корумпирани мръшляци всички до един! Фактът е един - корумпиран съдия пуска убиец за кинти и лизане на гъзове. Както и да го въртят, по-дълбоко влизат в калта. И съвсем случайно точно БХК лайнарите и либералистичните копелдаци го защитават тоя лайнар.