Юрий Борисов е осъдил МВР за ареста си по скандала за шпионаж

OFFNews 03 март 2020 в 20:46 4360 1

Юрий Борисов

Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов e осъдил МВР за ареста си от 9 септември 2019 г. Тогава той бе задържан заради шпионския скандал с Национално движение "Русофили". 

Във фейсбук профила си Борисов пусна извадки от решението на Софийския районен съд.

"Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж", написа Юрий Борисов, който сега е един от секретарите на "Русофили".

Съдът е приел, че "лицето не е било задържано при установени данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство".

Според съдията не е ясно защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел. Съдът напомня, че задържането за 24 часа по Закона за МВР е допустимо, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или "когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление". В случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели, приема съдът.

Със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото, отчита още Темида. Затова съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му. 

СДВР може да обжалва съдебното решение пред Административния съд в София.

Юрий Борисов беше задържан по делото за шпионаж, по което е обвинен председателят на "Русофили" Николай Малинов. "Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", обяви Борисов през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови