Иван Гешев: Ако Баневи не останат в ареста, означава 1 млрд. лева да заминат някъде

OFFNews 09 декември 2018 в 09:56 7749 5

Самият факт, че семейство Баневи контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от „задържане под стража“ означава тези пари да заминат някъде.

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод решението на Специализирания наказателен съд да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Николай и Евгения Баневи. 

"В сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари“, заяви Гешев в ефира на Нова тв и добави, че тези сметки ще бъдат запорирани.

Според него, ако Баневи не останат в ареста, може да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Иван Гешев допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото.

„Станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата, в частност на специализираната прокуратура. Дали могат да бъдат осъдени, дали ще бъдат осъдени Баневи, това е въпрос, който ще реши съдът, евентуално след внесен обвинителен акт“, каза зам.-главният прокурор.

Той е категоричен, че семейство Баневи няма как да получат условна присъда, тъй като законът не позволява такава опция, защото те са обвинени за пет различни престъпления.

"Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси“, посочи Иван Гешев.

Той сподели още, че задържаният в Турция Димитър Желязков - Митьо Очите също не е доволен от условията в турския арест и се жалвал на българския консул. Гешев уточни, че съдът в южната ни съседна е допуснал екстрадация на Желязков, но сега следва решение на външно министерство и на президента Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

5

Чалгомраззз

10.12 2018 в 13:30

По-добре късно ,отколкото никога!Да си стоят в пандиза, и по-скоро да им докарат повечко съкилиийници...

6000

3

Тихомир Томов

09.12 2018 в 14:51

Прокуратурата не и се е занимавало с фабрична дейност . Изчакали се да се обърне всичко в пари и сега е по-лесна трансформацията на Обвинение - пари - отказ от образуване на дело

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

09.12 2018 в 10:51

А в туй време друг конфискатор си признава: "Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, жалвайки се от тълкователно решение на гражданската колегия във ВКС, призна, че по над 300 дела, за стотици милиони, реално няма доказателства, че е нелице незаконно придобито имущество."

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

09.12 2018 в 10:49

Десет години само съзерцавахме Баневите как режат на скрап предприятията.. Ама сега дойде време тоз милиард да им го вземем.. Тъй ли, бе ГешеФТе.. Тъй са получава от думите ти.. Да не говорим, че Баце ТРИ пъти през тез 10 години, щеше да "проверява" приватизацията..