Иван Гешев и обозримото бъдеще - отвсякъде той

OFFNews 07 ноември 2019 в 07:22 5142 0

Протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор са в позиция "лъвът се готви за скок". Мястото - между сградите на президентството и на ВСС, и оттам - блокада на Орлов мост. 

Ще решат къде да се съберат и накъде да тръгнат според решението на президента Румен Радев: да подпише указ за назначаването на Гешев или да върне избора на ВСС. 

Политически изгодно за Радев е да върне решението на Висшия съдебен съвет. Така недоволните няма да насочат гнева си към него, а Гешев - харесва ни или не, ще стане главен прокурор в началото на следващата година. Дори да е от втория път или като изпълняващ функциите.

Защото: 

„Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение". 

Така пише в Конституцията.  

Няма изричен срок, в който държавният глава трябва да подпише указа. Президентът Румен Радев вече заяви, че ще вземе решение в „обозрим срок" и „няма да действа под натиск от която и да е страна". Тоест - ще изчака изборните страсти от местния вот да отминат, а протестиращите срещу избора на Иван Гешев да не разчитат на скандиранията под прозорците на "Дондуков" 2. 

От ВСС пък вече дадоха да се разбере, че ако Радев върне решението, те ще препотвърдят избора на Гешев. 

А прецеденти има във всички посоки. Росен Плевнелиев подписа указа за назначаване на Сотир Цацаров за 24 часа след избора му от ВСС. Кандидатурата на Бойко Рашков за главен прокурор обаче бе върната от президента Петър Стоянов и процедурата започна отначало, като накрая се стигна до избора на Никола Филчев за обвинител №1. 

Председателят на ВАС Георги Чолаков първо получи президентско вето от Радев, след което ВСС го прегласува и държавният глава издаде указ за назначаването му.

Ако до 10 януари 2020 г., когато изтича седемгодишният мандат на Сотир Цацаров, няма решение на казуса "Гешев главен прокурор", ВСС ще трябва да избере временно изпълняващ функциите му.

А Цацаров ще предложи кой? Пак Иван Гешев. В обозрим срок.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови