Иван Гешев за разговорите на Горанов и Божков: Не си причиних това да чета тези есемеси

"Само в България видях държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата"

OFFNews
16 май 2020 в 10:56 | 7246 |8

Лекарите са големите герои днес. Само в България видях държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

Това заяви в интервю за предаването "Денят започва в Георги Любенов" главният прокурор Иван Гешев.

Споделям становището на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, че има корупционен риск при харченето на финансовите средства от ЕС за справяне с пандемията. Доста преди Кьовеши Върховната административната прокуратура у нас започна проверка по темата, заяви Гешев.

Той коментира и разследването срещу Васил Божков:

"Впечатлението ми е, че това е поредната серия от един несвършващ сериал, който почна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, примерно ще започна с Цветан Василев, които по време на българския криминален преход се чувстваха недосегаеми. Нямаше проблем през този криминален преход да източват стотици милиони и милиарди и благодарение на това българските граждани да живеят бедно, пенсионираните да имат ниски пенсии. И докато те го правеха, никой не ги закачаше. Тогава те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата активно работи, се оказа, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток. Матрицата е една и съща - почва се с епистоларни писма, фейсбук..."

По думите му "поредният случай се използва в зависимост от интересите на определени политически сили, аз ги наричам - част от тях - анархолиберални кръгове. Не че са приятели, просто те се сдружават по интереси. Наричам това клуб по интереси. Общият враг е прокуратурата и в най-общ план - държавата."

На въпрос дали ще търси отговорност на финансовия министър Владислав Горанов, след като бяха оповестени публично негови разговори с Васил Божков, Гешев отговори:

"Честно да ви кажа, не си причиних това да чета тези есемеси. Разбрах, че има публикувани някакви есемеси. Колегите, които ги четоха, казаха, че в тях не виждат нищо, което да налага наказателно-правна реакция. Ние не се притесняваме да проверяваме всеки."

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2671

19.05 2020 в 09:04 8
+ 0
- 0
Не си причинил това да прочете четири изречения. Разменени между финансовия министър и човек, обвиняем в кражба на 700 млн. лв. Това го казва главния прокурор. На страната.
Асеганакъде

Рейтинг : 1022

17.05 2020 в 00:54 7
+ 0
- 0
Малко, лошо човече с каскет.
Ще се порадва още малко.
После ще се крие цял живот.
ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Рейтинг : -284

16.05 2020 в 19:58 6
+ 10
- 0
Каскет ШИБАНЯКОВ
order

Рейтинг : 7563

16.05 2020 в 17:42 5
+ 17
- 0
А времето в БарЦелона било хубаво ....
Испанската полиция още разследва "Барселонагейт" ......
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/ispanskata-policiya-oshte-razsledva-barselonageyt
Пенчо бре

Рейтинг : 810

16.05 2020 в 13:39 4
+ 9
- 0
"Ние не се притесняваме да проверяваме всеки."
Може да се каже и обратното " Ние не се притесняваме да не проверяваме всеки."
- Ало, Ваньо!
- Ало, Банов съм.
- Божков, удобно ли ти е след ските? Девойката е инструктирана.

- Доста са нагли, а? - Това е моя реплика!
мнение от IP

Рейтинг : 6225

16.05 2020 в 12:46 3
+ 9
- 0
Ако нямаше информация, че говори Гешев, щях да помисля, че говори Пеевски. Защо да чете Гешев есемеси? Той си има списък с врагове и списък с недосегаеми.
sawall

Рейтинг : 1157

16.05 2020 в 12:31 2
+ 18
- 0
В допълнение кън Новак: "Доста преди Кьовеши Върховната административната прокуратура у нас започна проверка по темата, заяви Гешев." - И какво намери? Че всички са невинни, нали? Знаем го и тоя номер вече - води се разследване което не намира нищо нередно и така корупцията се озаконява. Само доказвате колко е права Кьовеши!
Новак

Рейтинг : 10058

16.05 2020 в 11:46 1
+ 19
- 0
Колко удобно - щом е за властта няма нищо незаконно. А това, че министър урежда срещи на бизнесмен с председатели на комисии е нещо съвсем в реда на нещата.
Както и това зам-председател на парламента открито да заяви, че откакто е в парламента бизнесът му е тръгнал много добре.
Защо тогава спряха правомощията на кмет заради незаличени участие във фирма?
В България държавата се моли на гражданите да спазват правилата защото самата държава не вярва и не следва собствените си правила. И това ако е европейска държава, тури му пепел на ЕС.