Иванчева не забравя арестантите: Цачева да проведе обещаното съвещание за условията в килиите

OFFNews 05 февруари 2019 в 12:08 4257 1

Отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева и бившият й заместник Биляна Петрова, които са под домашен арест след 8 месеца зад решетките по дело за подкуп, призовават министъра на правосъдието Цецка Цачева да проведе несъстоялото се съвещание  за условията в арестите. 

В обръщение към Цачева, разпространено до медиите, Иванчева и Петрова твърдят, че новата наредба за конвой на арестанти и затворници, която е подложена на обществено обсъждане, влошава положението. 

В текста се казва: 

Минаха вече два месеца, откакто снимките  от килията на Иванчева и Петрова шокираха обществото. Тогава министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че на 4 декември свиква съвещание за условията в арестите. Съвещанието тогава не се състоя, поради отсъствието на главния прокурор и министъра на вътрешните работи. От тогава Цецка Цачева не свиква това съвещание, и изглежда няма намерение да го направи. 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова призоваваме г-жа Цецка Цачева да свика това съвещание и настояваме да имаме възможност да присъстваме. Знаем, че от нашето напускане на ареста на ул. „Майор Г. Векилски” там нищо не се е променило. Арестантите продължават да бъдат изтезавани чрез:
- Недостиг на кислород поради липсата на отваряеми прозорци в килиите и системно неотстранявани повреди във вентилационната инсталация;
- Недостиг на дневна и слънчева светлина поради липсата на нормални прозорци и наличието на затъмнени такива;
- Ужасяващи битови и санитарни условия, допълнително влошавани от повреди, течове и други екстремни събития поради дългогодишно непредприеман ремонт на сградата. Това е и безстопанственост - сградата се руши и ще трябват милиони за ремонта ѝ;
- Постоянна изолация под ключ в килията поради нарушаване на чл. 248, ал. 1 и 3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, позволяващ арестантите да имат право на свободно придвижване вътре в ареста и да се срещат с други арестанти; 
- Грубо отношение и унижаване от страна на надзиратели, които извършват принудителни обиски на голо и психически малтретират арестантите;
Сходни, дори в някои случаи по-лоши, са условията в другия софийски арест на бул. „Г. М. Димитров”. В края на ноември миналата година там почина сръбски гражданин, след смъртта на когото поискахме от Министерство на правосъдието по Закона за достъп до обществена информация отговор за броя на починалите лица в арестите в София за 2018 г.

След шокиралия обществеността видеоклип, който показва Десислава Иванчева конвоирана окована до болницата, промяна има единствено в Наредбата за конвоиране на арестанти. Но промяната е към по-лошо. Служителите на ГДИН при всяко конвоиране ще поставят белезници на ръцете отзад с длани обърнати навън, което е особено мъчително за арестантите. Освен това те вече имат право по собствена преценка да слагат белезници на краката, както и колан за допълнително закопчаване на ръцете на кръста.

Всичко изброено налага спешно свикване и провеждане от министър Цачева на обещаното от нея съвещание, защото исковете срещу нарушаване на човешки права от страна на България в Европейския съд за правата на човека продължават, с което продължава и загубата на държавни средства, която плащаме всички български данъкоплатци.
Отправяме въпрос чрез вас медиите към г-жа Цачева: Има ли тя изобщо намерение да организира някога съвещание на тази тема, както бе обещала публично преди два месеца?

Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови