Изборът на Гешев: 2 сигнала за бомба във ВСС, Цацаров определи указа на президента като политическо упражнение пред медиите

OFFNews 14 ноември 2019 в 10:17 4930 3

Снимка БГНЕС

Два сигнала за бомба са получени във Висшия съдебен съвет, заяви председателят му министър Данаил Кирилов. 

Снощи в 20 часа е имало обаждане за кола бомба пред сградата на ВСС, вторият сигнал е от тази сутрин в 7 часа, уточни той. Заседанието да продължи, решиха обаче магистратите. 

Шефът на ВКС Лозан Панов предложи указът на президента Румен Радев, с който той връща първия избор на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС, да не се обсъжда, а да се гласува откриването на нова процедура. 

Атанаска Глишева не се съгласи с думите му и поиска членовете на ВСС да вземат решение как да процедират оттук нататък. Тя подчерта, че не бива да се омаловажават действията на президента и е редно да се стартира нов избор. 

Започнатата процедура да продължи, настоя пък Вероника Имова. Тя поиска да не се нарушава Конституцията. 

Главният прокурор Сотир Цацаров пък определи указа на президента като "политическо упражнение пред медиите". В указа мотиви в юридическия смисъл няма, категоричен бе той. 

Подкрепям изцяло становището на главния прокурор, че мотиви на президента в чистия юридически смисъл няма", заяви председателят на ВАС Георги Чолаков.

"Аз считам, че следва да бъде подложено на гласуване процедурния въпрос как следва да продължим. Конституционният съд е казал, че ние действаме при оперативна самостоятелност. Ние следва да преценим дали ще направим повторно предложение за същия кандидат или да продължим с нова процедура", каза Чолаков.
Той припомни, че по време на повторното обсъждане на неговия избор също е имало дебат откъде да продължи процедурата и дали да се прегласува. 

Според Пламена Цветанова от прокурорската колегия те са се обединили при номинацията за главен прокурор около необходимостта той да отговаря на нуждите на колегията. Тя обяви, че ще гласува против обявяването на нова процедура. "Не знам дали си даваме сметка, че това е тежка процедура. Ако процедурата бъде прекратена и започне нова такава, не знам какво по-различно би могла да направи прокурорската колегия и дали бихме могли да предложим втори кандидат", посочи Цветанова. 

Трябва да започнем нова процедура, категорична бе Олга Керелска. Тя подчерта, че я притесняват думите на президента, че проведената процедура досега е проведена формално. Няма какво да прекратяваме и какво да продължаваме, трябва да открием нова процедура и да обсъдим има ли намеса при първия избор в работата на съдебната власт, отсече Керелска. Отдавна се върти в българското общество мнението за намеса на политиците, каза още Керелска. 

Дотук бе направено от 4-ма колеги процедурно предложение да се гласува как да продължим - да прекратим процедурата и да открием нова или да продължим започнатата. Не знам какво се върти в обществото, но тук се въртим около тези предложения, обяви Цацаров. 

Нека да бъде дадена възможност на всички да изрязат мнението си, настоя Дишева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4095

3

evmav

14.11 2019 в 11:15

Дано, да го прегласуват отново, час по-скоро. Търпение нямам.Най-достойният., апропо, 2, всичко което си изброил е налице, но нямаш очи да го видиш, злобар...(каквито сте всички от измислената ви червенобузесто-бойкикевска червена шайка ДайБг

6506

2

bobacko

14.11 2019 в 11:05

В България нищо няма. Прокуратура НЯМА. Обама, Путин и Делян Пеевски по делото КТБ ги няма. Е, и парите и активите на банката ги няма. И братя Галеви ги няма, и милиарди ДДС и не само, ги няма; и чист въздух няма, и Булгартабак няма, и демокрация няма, и свободни медии няма, и свобода няма, и АЛТЕРНАТИВА на Цацаров-Гешев-Борисов-Доган-Пеевски НЯМА!

25665

1

Victimized

14.11 2019 в 10:45

Президента ясно се мотивира с общественото и морално значение на това НАЗНАЧЕНИЕ, оня масон ни говори за юридически смисъл.
Цялата правна система, целия наказателен кодекс е направен да го прескачат власт имащите както си искат и после да си умиват ръцете с "това е конституционно"