Изборът на Гешев - вътре заплаха за бомба, отвън протест

OFFNews 24 октомври 2019 в 11:26 6039 1

Под заплахата за бомба и обсада от протестиращи ВСС започна процедурата по избор на главен прокурор, която се провежда 3 дни преди изборите за местна власт.

Сигналът за поставена бомба в сградата на съда дойде, малко след като започна 30-минутното представяне на кандидатурата на единствения претендент за обвинител №1 Иван Гешев. Заплахата е била отправена по телефона, имало и фраза на арабски език.

Членовете на ВСС обаче решиха единодушно да не прекратяват заседанието. То започна с предложението на Прокурорската колегия към ВСС за издигането на Гешев. Бяха представени докладите на Комисията по атестацията и конкурсите и Етичната комисия, които обявиха, че претендентът има необходимите качества, за да изпълнява функциите на главен прокурор.

Към Иван Гешев имаше 107 въпроса. Кандидатът обяви, че не бърза за никъде и ще отговори на всички питания.

Преди това Гешев представи концепцията си за управление на прокуратурата за следващите 7 г., за която той обясни, че е с практическа насоченост. "Увереност, че ще се справя ми дава стажът в правоохранителните органи. Мотивите ми да се кандидатирам бяха доверието на колегите ми, което не мога да предам", каза Гешев.

Втората причина да се амбицира били атаките на политико-медийни и финансови групировки, които атакували прокуратурата и самия него. "Не приемам да ми казват кое е лъжа и кое е истина", заяви Иван Гешев. Той даде да се разбере, че няма да търпи остри критики към прокуратурата. И допълни, че работата на обвинението е оценено високо дори от ЕК.

Темата за атаките към него бе лайтмотив не само в преставянето на концепцията на Гешев, но и при въпросите към него.

"Сигурен съм, че ще бъда обект на атака и няма да имам толеранс от поне един месец, ако бъда избран", констатира претендентът. 

На питане за най-голямото предизвикателство в кариерата му той отговори, че това е делото за КТБ. "И то не само на база на политическите, личните и всякави други интереси, които циркулират около това дело, на натиска, който беше оказан върху екипа, но и по няколко други показателя. Щетата по това дело е в размер, който до момента не се е срещал в съдебната практика, тя е в размер от процент от БВП и по този показател може да сме водещи, ако не в света, поне в Европа“, обяви Гешев. Той отчете, че такова обвинение досега не е внасяно в български съд.

На друг въпрос защо фирми на Делян Пеевски, които са теглили кредити от КТБ, не са в кориците на делото Гешев отговори, че въпросните фирми са се издължили към банката. Прокуратурата може да прецени кой и дали има доказателства, за да бъде подведено едно лице под обвинение. Гешев отново декларира, че няма да се поддаде на натиска на медийни и финансови босове.

"Най-тежки са ми били делата в периода от моята кариера, когато бях следовател в транспортния отдел на столично следствие, когато трябва да бъдат извършвани действия по разследване на местопроизшествия на починали лица. Това са ми били най-трудните дела в емоционален аспект", обясни претендентът.

Той се възмути от въпросите, които накърняват авторитета на пракуратурата и на кандидата за главен прокурор. Питания имаше за взаимодействието с останалите власти, как смята да работи със съдиите, "вечните" дела, презумпцията за невинност и пр.

На въпрос защо е присъствал на задържането на кандидата за кмет на София Десислава Иванчева Гешев отговори, че по случая има присъда на първоинстанционния съд, делото е висящо и не смята да го коментира. "Не съм участвал в разследването, бях там и за организиране на взаимодействие с останалите правоохранителни органи и за подкрепа на хората, които работиха на терен", отговори Гешев. 

В прокуратурата има политически ангажирани лица, смята кандидатът за главен прокурор и отговаряйки на уточняващ въпрос на Цацаров посочи следовател Бойко Атанасов, който е кандидатът за обвинител №1 на "Боец".

Гешев декларира, че не се срамува от подкрепата на много организации, но би се срамувал, ако има подкрепата на Митьо Очите например.

Гешев се оплака, че през годините държавата се е държала с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник.

Очаквайте още подробности

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови