Изправят пред съда шефа БАБХ-София, конфискувал стара мазнина за фирмата на сина си

OFFNews 11 декември 2017 в 12:40 16383 1

Изправят пред съда шефа БАБХ-София, конфискувал стара мазнина за фирмата на сина си

Изправят на съд директора на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София) Антон Генов.

От прокуратурата съобщиха, че са внесли обвинителен акт срещу него за престъпление по служба.

На 5 октомври 2016 г. той е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружество от гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Генов разпоредил мазнината да бъде иззета. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си, смятат от държавното обвинение.

В хода на разследването е установено също, че целта на Генов е да се набавят облаги за друго дружество, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава също с изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Служители на дирекцията иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, които били извозени с автомобилите на конкурентната фирма, собственост на сина на Генов. 

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба.

На 5 ноември 2016 г. Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на друго конкурентно дружество в Ботунец, където съхранявали отработена мазнина, за която било разпоредено да бъде иззета.

На Генов са повдигнати обвинения и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София, като злоупотребил с властта си. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на фирмата на сина на Генов.

Той е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“. Предстои насрочване на делото от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!