Иззеха половин милион лева от касата на главния секретар на ДАБЧ

OFFNews 20 ноември 2018 в 11:13 6756 3

Иззеха половин милион лева от касата на главния секретар на ДАБЧ

Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427 000 лв., от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщават от спецпрокуратурата.

На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на агенцията Красимир Томов. Той е обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция, в което обвиняем е и бившият председател на агенцията Петър Харалампиев.

В касетата бяха намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв., съобщават от държавното обвинение.

Томов е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Специализирания наказателен съд заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.

Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство, се посочва още в съобщение на прокуратурата.

В понеделник стана ясно, че МВР и ДАНС започват проверка на всички български документи за самоличност, издадени на чужденци през последните пет години.

Още през 2014 година прокуратурата е била наясно със злоупотреби при издаването на българско гражданство. 

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е обвинен за участие в организирана престъпна група за даване на гражданство срещу подкуп. Той беше отстранен от поста си, а от ВМРО, от чиято квота е Харалампиев, съзряха политическа атака от страна на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

20.11 2018 в 13:33

Каракачанов е в основата!!! Това е негова схема от дълги години!!! Ако има нормална държава престъпното лице Красимир Каракачанов трябва да бъде изправено пред съда наред с другите задържани!!!
МАФИЯ!!!

14469

2

случайно прочетох

20.11 2018 в 13:13

Тези пари може да са част от партийната каса.
Иначе кой ще му позволи да се нагуши само той?

11948

1

Oggie Petkov

20.11 2018 в 12:49

Eдно е в касата, друго е в банкова касета. Оф(че)нюз, защо и вие тръгвате по пътя на пропаднали псевдожурналисти да подмамвате читатели с фалшиви заглавия, търсещи кликания и излишни коментари, като този, който съм написал?
 
X

Да помогнем на украинските деца!