КПКОНПИ иска отнемане на имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви за 380 млн. лв.

Даниела Добрева 22 януари 2020 в 14:52 3556 0

Антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров - КПКОНПИ, ще поиска от Софийския градски съд да бъде отнето имущество на Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви за почти 380 млн. лв. 

Имуществото, за което става дума, включва апартамент в центъра на София, парцел с двуетажна сграда в строеж в елитния столичен квортал „Бояна“ на обща стойност 5 750 000 лв. и два луксозни автомобила – Ролс Ройс Фантом и Рейндж Роувър за 401 250 лв.

Искът включва и намерените в дома на Арабаджиеви близо 2.3 млн. лв., дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотели в София, курорта Елените и Свети Влас.

Миналата година комисията внесе иск в съда за отнемане на имущество за над 6.8 млн. лв. от сина на Арабаджиеви – Вълчо.

Фамилията Арабаджиеви е разследвана за данъчни престъпления и пране на пари, като обвинителният акт беше внесен в спецсъда през декември миналата година.

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на хора, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.

Това е ставало най-често, като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

Придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви –
Вълчо (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Разследването започна през лятото на 2018 г. с акция в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са тяхна собственост. Съпрузите бяха задържани в Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови