КПКОНПИ засече конфликт на интереси при шеф на НЕК, ректор и ексшеф на РИОСВ

OFFNews 12 февруари 2020 в 13:40 2763 0

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) засече наличие на конфликт на интереси по отношение на трима души, заемащи висши държавни длъжности.

Първият от тях е Петър Илиев, член на СД на БЕХ ЕАД и изпълнителен директор на НЕК ЕАД – за това, че е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК ЕАД за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството. При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин Илиев си е гласувал да получи допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД.

Провинението на Кольо Динков, досегашен ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив, е, че с докладна записка до председателя на Общото събрание на университета е определил себе си за ръководител на проект по оперативна програма, за което е получил и възнаграждения.

Цветомира Дончева, бивш директор на РИОСВ – Шумен е обвинена, че е утвърдила изисквания за провеждане на конкурс за заемане на длъжността „директор на РИОСВ“ така, че на условията да отговаря самата тя.

КПКОНПИ е образувала производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на още няколко души.

Така например кметът на Община Ковачевци и свързани с него лица ползват общински имоти, с част от които са участвали пред Държавен фонд „Земеделие“, и са им изплатени субсидии. В хода на производството ще бъдат проверени данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, като използва ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и на твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка.

Председателят на Общинския съвет – Ковачевци е облагодетелствал негови роднини да ползват общински имоти за получаване на субсидии от ДФ „Земеделие“.

Председателят на Общинския съвет – Мирково е предложил на ОС да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като шеф на Общинския съвет.

Двама общински съветници от ОС - Асеновград по сигнал, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал „за“ тези субсидии. А вторият за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община.

Директорът на РЗОК – София е обвинен за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови