КС допусна искането на главния прокурор за президента

OFFNews 10 март 2020 в 12:00 8508 1

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от основния закон, която урежда имунитета на президента. Шефът на държавното обвинение поиска още КС да каже и какво е държавна измяна и нарушение на конституцията, както и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Определението за допускане на делото до разглеждане е гласувано с 9 гласа „за“ и трима на особено мнение – Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова. То все още не е публикувано, като се очаква от него да стане ясна окончателната формулировка на въпросите, по които ще се произнесе КС, съобщи Лекс.

Гешев поиска тълкуване в началото на годината. В него той настоява, че няма пречка срещу президента да бъде образувана проверка, но самото разследване трябва да бъде спряно, докато мандатът не му не изтече. Според ръководителя на държавното обвинение конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване

Драмата с искането до КС започна, след като Румен Радев поиска обяснение защо се поставя този въпрос. Прокуратурата отвърна на удара със запис от СРС-та срещу командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков, в който той разговаря с Румен Радев. Разбра се, че записът е направен от ДАНС, а разследването е за престъпен сговор. Шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на държавния глава – Десислава Радева, която миналата година КПКОНПИ приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

В отговор Гешев обяви, че прекратява всякакви контакти с президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

1

order

10.03 2020 в 14:49

Скандален договор разкрива мащабна корупция на държавно ниво и води към парите налети в „Барселонагейт“ /документи/...........

https://mobile.frognews.bg/article/192413/

 
X

Подкастът на OFFNews