Калпакчиев: ВСС подмени темите за избор на главен прокурор

OFFNews 31 юли 2019 в 11:37 2770 0

Снимка Архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) успя да подмени изцяло разговора и темите, които са важни в процедурата по избор на главен прокурор.

Това коментира коментира председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев по БНР. По думите му ВСС не говори за необходимата реформа в обвинението, властта на главния прокурор и нуждата от намаляване на правомощията му.

Когато същината на процедурата се разполага в летния сезон, това показва нежелание да има сериозно обсъждане, коментира Калпакчиев.

За репликата на единствения номиниран за поста на Цацаров - Иван Гешев, че не споделя виждането на “десните екстремисти“ за разделението на властите, Калпакчиев коментира: Репликата, изпусната в интервюто, или може би провокативно да я е казал, знаейки, че нищо няма да последва от това, всъщност може и да е вярна, т.е., че разделение на власти и по-специално независимост на съдебната власт не съществува или поне в повечето случаи.

Той коментира и случая с разкритите лични данни на съдия Мирослава Тодорова, която е бивш председател Съюза на съдиите. ВСС е реагира някак под принуда и с нежелание, не е ясно какво ще се случи от проверката в инспектората и защо прокуратурата не е активна по този случай, смята Калпакчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови