Кой реши, че в Стрелбище може да се построи 43-етажен небостъргач

Александра Маркарян 01 септември 2017 в 13:40 11918 3

Проект за строеж на 43-етажен небостъргач в градинка в столичния ж.к. "Стрелбище" предизвика протестите на жителите на комплекса това лято и възмущението на софиянци заради поредното необмислено отнемане на зелени площи в името на печалба. Фирмата собственик на терена - НИКМИ - загражда ул. "Майор Първан Тошев" с обяснението, че имотът е техен, а улицата минава незаконно оттам, и блокира движението в тази част на квартала, за да започне да строи.

Още когато скандалът се разгаря, става ясно, че общината не дава разрешение за строеж - напротив, но го налага Върховният административен съд. Миналата година той окончателно дава "зелена светлина" за проекта и НИКМИ започват действия по градежа.

Протестите на хората продължават - поредният е планиран за 4 септември, но какво от това? Институциите мълчат, никой не поема отговорност, а имената на съдиите, проправили пътя за градежа, са скрити зад абревиатурата ВАС. Съдебните архиви ясно показват чия е отговорността - на Второ отделение на Върховния съд, ръководено от Георги Чолаков.

Сега Чолаков - семеен приятел на председателя на Върховния административен съд Георги Колев - е номиниран за следващият председател на ВАС и съвсем скоро ще стане ясно дали той ще бъде издигнат. Днес и той, и конкурентът му - Соня Янкулова - застават пред колегите си в опит да ги убедят, че са най-подходящи за поста. Кой ще получи 7-годишния мандат ще се реши на 11 септември.

Предистория

НИКМИ придобива въпросния имот на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" в периода 2006-2007 година. Две години по-късно - през 2009 година Столичният общински съвет променя приетия през 2006-а Общ устройствен план и този терен е предназначен за става зелена зона. Там може да има кафене, църква, трафопост, тоалетна, но не и и 43-етажен блок.

Измененият ОУП дава основание на главния архитект да откаже да пусне плана за строителството на НИКМИ, а те започват поредица от дела - срещу заповедите му от 2011 г. и от 2013 г., с които е отказано одобряването на проект за план за регулация и застрояване; срещу решение на Столичния общински съвет в частта за одобряването на План за регулация и застрояване на м. "Красно село - Стрелбище".

Отказът на главния архитект да одобри подробния устройствен план на НИКМИ е поради противоречието му с Общия устройствен план - основно правило на Закона за устройството на територията е, че не може да се изработва ПУП в противоречие с ОУП. Съгласно разпоредбите на същия закон решенията за приемане на Общ устройствен план и измененията им не подлежат на обжалване.

Обжалващата фирма не среща разбиране в Административния съд на София град и той отхвърля жалбата на НИКМИ с констатацията, че техният план противоречи на Общия устройствен план. НИКМИ не се отказват, отново обжалват и заповедта от 2013 г. на главния архитект, с която е отказано одобряване на проект за План за регулация и застрояване. АССГ отново отхвърля жалбите на НИКМИ с аргумент, че техния ПУП противоречи на ОУП. 

Фирмата обжалва пред Върховния административен съд и съставът отменя решението на предишната инстанция. АССГ повторно отхвърля жалбата на НИКМИ, но решението му е повторно отменено от ВАС.

След втората отмяна Върховният административен съд получава правото да се произнесе по спора по същество. Съставът с членове Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова (съдии в оглавяваното от Георги Чолаков Второ отделение) уважава жалбата. Тъй като решенията за приемане на ОУП, както и измененията им не подлежат на обжалване (и съдът не може да ги отмени), съдът приема направо, че решенията на СОС и на МС от 2009 г. са нищожни. Това не е пряк предмет на жалбата, но ВАС приема, че има правото да извършва инцидентен съдебен контрол за нищожност на административен акт. Приема се, че след като е нищожен, ОУП никога не е бил и изменян валидно. На това основание ВАС отменя заповедта на главния архитект, с която е отказано одобряването на ПУП за застрояването и е изпратил е преписката за ново произнасяне от главния архитект. Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Снимки: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

3

Hihi1981

02.09 2017 в 09:45

Има нещо гнило в във ВАС!!!

5784

1

Бабатунде

01.09 2017 в 14:47

Аз ! Вие идиоти ли сте, реторични въпроси, на които всички знаем "отговорите".