Комисия към ВСС даде рамо на Иван Гешев без дебат и критика

Нов протест в Пловдив срещу кандидата за обвинител №1

Даниела Добрева 16 септември 2019 в 12:53 2346 0

Без коментари, дебат и въпроси по доклада за качествата на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Висшия съдебен съвет даде единодушната си подкрепа за претендента.

Според доклада кандидатътк за обвинител №1 през годините е постигнал високи резултати, работи добре с европейските институции, справя се с проблемите на прокуратурите, където се е трудил, и е постигнал високи резултати в борбата с корупцията. Сред качествата му се посочва, че има визия за развитието на прокуратурата, уверено и бързо се ориентира в проблемите и има пълната подкрепа на колегите си. Оценката на КАК за високия професионализъм на Гешев дава основание да се смята, че той ще се справи като ръководител на прокуратурата в България. В доклада се казва още, че 233-ма са осъдени по постановления на зам. главния прокурор от 2006 г. до 2016 г., когато е бил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, и е постигнал много добри резултати по дела с висока правна стойност. 

Иван Гешев благодари както на колегите си, които го критикуват, и на опонентите си. Становището на КАК показвало, че има взаимодейстие между звената на държавното обвинение, а критиките на опонентите му едва ли ще доведат до компрометирането му като кандидат. 

Междувременно днес в 18 часа в Пловдив е насрочен нов протест, организиран от гражданската инициатива "Понеделници за правосъдие", с искане за оставката на зам.главния прокурор Иван Гешев. Според организаторите Гешев не е направил нищо, за да разкрие кой източи КТБ, а той е единственият кандидат за обвинител номер 1 на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови