Конституционалистът Филип Димитров стана зам.-шеф на Венецианската комисия

OFFNews 09 декември 2019 в 15:11 4305 2

Конституционният съдия и бивш премиер между 1991 и 1992 г. Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, съобщи Lex.bg.

На проведените на 6 и 7 декември избори за ръководство на комисията е преизбран за председател италианецът Джани Букикио. Филип Димитров е представител на България в комисията от началото на 2017 г., когато зае мястото на проф. Евгени Танчев.

Ролята на комисията е да дава правни съвети на държавите-членки на ЕС и да им помага да приведат своите законодателства в съответствие с европейските стандарти. Наскоро Венецианската комисия препоръча да се промени законодателството на България, така че да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор в случай на престъпление.

На извънредно заседание на Министерският съвет в събота бяха приети промени в Наказателно-процесуалният кодекс по въпроса. Те предвиждат шефът на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор и заместниците му.

Проектът за промени в НПК вече е внесен в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

09.12 2019 в 18:05

Има една басня,която обяснява всичко за нашата страна!!!!
Слонът бил голям като скала,
бърза,малка-мухата била!
слонът имал и хобот,
има и мухата-даже целия и род!

Ха-ха-ха,познайте сега?
Кой лети и за каква храна?

705

1

order

09.12 2019 в 15:34

Еееех сега съм спокоен...джендърска Европа цъфна и върза!!!!!