Конституционният съд: Всеки прокурор може да разследва Гешев, без той да го контролира

КС отхвърли искането на президента извънредната епидемична обстановка да бъде обявена за противоконституционна

OFFNews 23 юли 2020 в 12:51 6035 4

Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния - Иван Гешев, като в този случай разследваният не упражнява контрол над разследващия.

Това гласи единодушното решение на Конституционния съд по питането на Министерския съвет, отправено миналата година. 

Въпросът беше провокиран от доклада на Венецианската комисия. В него се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор. Министерският съвет пита Конституционният съд може ли редови прокурор да разследва обвинител №1 и при сегадействащата конституционна уредба.

Текстът, чието тълкуване се иска, е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо. Съдът отговаря с "да" с мотива, че това следва от основополагащия правен принцип, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си".

"Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор", се казва в решението на КС от днес.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. На особено мнение са съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

4

гоуемио

23.07 2020 в 17:25

Четирима прокурори бяха при явното гласуване "против" Гешев. Нама НИКАКВА ричина всеки от тях да го разследва ако има основателна причина.

11719

3

Краси

23.07 2020 в 15:52

Много интересно решение. Ха сега да видим на кой прокурор му стиска да разследва Гешев.
Сигнали, по които може да се започне разследване за ОПГ с престъпници и много други неща, не липсват.

7014

2

Диди

23.07 2020 в 14:37

"....Илия пак в тия"

706

1

order

23.07 2020 в 13:11

Така е и в Москва всеки руснак може да излезе на Червения площад и свободно да се провикне: ТРЪМП Е ИДИОТ!!!!!!