Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Конституционният съд гледа делото по искане на Гешев за имунитета на президента

OFFNews 10 март 2020 в 07:45 6329 0

Конституционният съд гледа днес делото по искане на главния прокурор Иван Гешев може ли да се разследва президента. 

Дело № 1/2020 г. - за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, е за разглеждане по допустимост. Докладчик е съдия Мариана . Карагьозова-Финкова, съощава КС на сайта си. 

Позволява ли законът спрямо президента и вицепрезидента да се образува наказателно производство, ако се установи, че са налице признаци за извършено престъпление, попита Гешев на 27 януари, а КС образува веднага дело по писмото с неговите 6 въпроса. 

Конституционният съд (КС) е поискал от главния прокурор Иван Гешев да отстрани недостатъци в питането си за президентския имунитет, съобщи "Свободна Европа"

Ден след като отправи искането си към КС, Гешев коментира: Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на основния закон". 

След това прокуратурата пусна записи от подслушване на президента Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков по повод проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси на Радев за назначаването на съпругата му Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г., когато още не са били семейство. 

Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата, заяви тогава държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews