Конституционният съд ще заседава на 27 юли по делото за Истанбулската конвенция

OFFNews 17 юли 2018 в 09:47 3390 0

Конституционният съд заседава по делото за Истанбулската конвенция

Конституционният съд ще разгледа делото за Истанбулската конвенция на 27 юли. То беше образувано по искане на 75 депутати от ГЕРБ, а искането беше внесено в началото на февруари. От партията на премиера Бойко Борисов предоставиха на съда материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция.

Искането на депутатите е съдът да се произнесе но съответствието на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с българската конституция.

Този ход беше направен, след като партньорите в управлението Обединени патриоти, а по-късно и от БСП изразиха несъгласието си за ратификация на документа заради възможността за прокарването на т.нар. трети пол и узаконяването на гей браковете. От "Атака" дори изразиха становище, че милиардерът Джордж Сорос стои зад конвенцията, с която цели да "облъчва" българското общество.

Президентът Румен Радев също призова "да не се бърза" с приемането на документа и също заподозря външен натиск:

Нека наистина да изчакаме, как ще се произнесе българският парламент, но не одобрявам да бързаме и да поемаме гаранции отвън, че ще ратифицираме тази конвенция. 

В началото на март правителството оттегли предложението си за ратифицирането ѝ от Народното събрание. Мотивът за решението беше именно да се изчака решението на Конституционния съд. Същия ден мнозинството в парламента реши, че няма да има референдум дали страната ни да ратифицира документа.

"ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят. Когато оценят, че насилието и конвенцията за превенция и борба с насилието е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам", каза в тв интервю на 14 февруари лидерът на ГЕРБ.

За докладчик по конституционното дело е определен съдия Анастас Анастасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови