Корупцията в ДАБЧ била най-сериозният случай в новата ни история

Документите за български произход са стрували между 5000 и 8000 евро

OFFNews 31 октомври 2018 в 13:21 3530 0

Случаят на корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е най-сериозният в новата ни история. Това обобщение направи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни, коментира той на брифинг на прокуратурата. 

По думите му:

Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент. Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България.

„Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Случаят започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни в ЕС, включително и в Германия“, обясни Гешев.

Обвинения са повдигнати на още двама души - сръбски гражданин, посредничил за набиране на такива граждани, и жена от Кюстендил, за която прокуратурата няма да иска постоянно задържане заради здравословни проблеми. Въпрос на време е искането за постоянни мерки да бъде внесено в Специализирания наказателен съд.

Цената, която е била плащана за издаване на такива удостоверения, според казаното от прокуратурата и антикорупционната комисия, е варирала между 5 000 и 8 000 евро. Тя е зависела от това дали трябва да се ускори издаването на документ за български произход , какъвто желаещият действително притежава или трябва да се изготви фалшив документ. Основно в първата категория влизали граждани от Украйна и Молдова, а за вторите фалшиви удостоверения - граждани от съседни на България страни. Установено е, че получаването на сумата се разпределяло по веригата от посредниците до ръководството на комисията.

Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията. Заместник главният прокурор Иван Гешев цитира и свидетели, които казали, че веднага след встъпването си в длъжност Харалампиев събрал ръководители на български дружества зад граница и им е казал, че от тук нататък така ще се работи в Агенцията.

По случая не е имало теч на информация, въпреки че са задържани много лица и работиха много служби, коментира председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

„Много български граждани, които имат реални основания да придобият такива документи за произход, не са ги придобивали, защото са им искани определени суми. Така за сметка на тези, които са си платили, хора, които са чакали по каналния ред съвестно, изобщо не са ги и дочакали. Получихме много сериозен сигнал от МВР и по него сме работили 3 месеца и половина заедно с прокуратурата“, каза още Георгиев и посочи, че това не е дълъг период.

„Имаше изключително взаимодействие от всички институции. Освен прокуратурата, с доста хора в тази акция се включи и МВР, изключителна работа и на колегите от Кюстендил, които откриха доста сериозни доказателства за престъпната дейност. ДАНС също помогнаха“, обясни той.

По-рано днес от групата на патриотите в парламента определиха акцията като политически удар. Според Юлиан Ангелов "кръгове в България и в чужбина" искат да нанесат "политически удар на Каракачанов и ВМРО". Този удар няма да ни събори, напротив ще излезем още по-силни, защото знаем, че нещата, които казваме, са истината и че сме прави. Всеки политически джендър, който довчера е бил либерал, след това е станал демократ и един е за въоръжаване, а друг ден против, а след това е станал патриот, няма как по никакъв начин с подобни тези и лъжи на гърба на ВМРО да си прави политически имидж“, заяви още Ангелов, цитиран от "Фокус". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!