Лютви Местан може да пътува и в чужбина

Съдът в Кърджали отмени забраната – била прекалена

OFFNews 24 април 2019 в 14:54 4228 0

Лютми Местан

Снимка Вилдан Байрямова

Окръжният съд в Кърджали отмени мярката "Забрана за напускане пределите на Република България", наложена на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан, обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя.

За това съобщи съдът в официалния си сайт днес. Забраната бе наложена с прокурорско постановление от 15 април, но политикът я обжалва така, както и паричната гаранция от 10 000 лева. „Съдът приема, че забраната за напускане на пределите на страната, наложена на обвиняемия, понастоящем се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда“, се посочва в съобщението.

И още: „Данните, събрани по делото, както и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина. Определението на съда е окончателно.

Вчера окръжните магистрати повторно наложиха паричната гаранция в размер на 10 000 лева, която Местан атакува с жалби два пъти. Лидерът на ДОСТ трябва да внесе сумата най-късно утре, 25 април, а това решение също е окончателно. Съдът е приел, че при налагането на мярката за неотклонение органът на досъдебното производство е взел предвид степента на обществена опасност на деянието, доказателствата срещу обвиняемия, семейното и имущественото му положение, възрастта и др. данни за личността му.

Посочва се, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастността на обвиняемия Лютви Местан към разследваното престъпление - той е един от участниците в катастрофата, при която е загина 6-месечната Еджрин от другия автомобил. Събрани са доказателства за имущественото състояние на политика, установено е, че той притежава недвижими имоти и спестявания, а мярката за неотклонение е съобразена с тях и е законосъобразна.

Местан обжалва и отнемането на шофьорската му книжка, и на 22 април, понеделник, Окръжният съд отмени окончателно и това прокурорско постановление. Така, освен, че си върна свидетелството за правоуправление, обвиняемият за смъртта на бебето вече може свободно да пресича границите на страната.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов не вдигаше телефона си. Така въпросите защо всички постановления падат в съда и защо се наложи Главната прокуратура да вземе под специален надзор делото срещу Местан, остават засега без отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови