Лозан Панов отрече да е получил данни за корупция на съдия Андон Миталов

OFFNews 13 май 2020 в 16:55 4047 0

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов твърди, че думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев по повод казуса "Андон Миталов" не отговарят на истината. В съобщение до медиите Панов категорично възразява срещу "опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства".

Вчера Магдалинчев съобщи, че ВСС е получил в края на март писмо от Министерството на външните работи с информация от Държавния департамент на САЩ по случая с съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“.

„Писмото е с гриф „поверително“, поради което не мога да разпространявам неговото съдържание и да го оповестявам. То е предоставено на дисциплинарния състав на Висшия съдебен съвет, адресирано беше както до председателстващия съдийската колегия господин Лозан Панов, така и до ВСС и до мен", обясни Магдалинчев.

На 20 март председателят на ВКС бил уведомен от ВСС за постъпило копие на паметна бележка относно среща, проведена седмица по-рано в МВнР, между представители на ведомството и посолството на САЩ в България. В т. нар. писмо с гриф "поверително" от МВнР по думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев в интервю, само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС за твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов, посочват от ВКС.

Лозан Панов е получил отговор от прокуратурата на 17 март, че не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление от съдия Миталов и към момента няма данни същото лице да е привлечено към наказателна отговорност за извършено престъпление, твърди председателят на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови