Лукс: Самостоятелни тоалетни и по-широки килии в затвора в Бургас

OFFNews 24 юни 2017 в 10:45 7129 1

До края на лятото ще бъде завършен мащабният ремонт на корпуса на затвора в Бургас. Това става ясно при посещението на място на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

Той инспектира ремонтните дейности, които в момента са в доста интензивна фаза и получи уверението на началника на затвора Бранимир Мангъров, че скоро лишените от свобода в един от най-пренаселените затвори у нас ще търпят своите наказания при условия, които отговарят на европейските изисквания. 

Затворът в Бургас е последният от местата за лишаване от свобода у нас, в чийто корпус не бяха изградени самостоятелни санитарни възли, спалните помещения не отговаряха на стандартите от 4 кв. м. на задържано лице, а достъпът до пряка слънчева светлина не навсякъде беше достатъчен.

Със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв. и с доброволния труд на лишени от свобода, Бургаският затвор в скоро време ще бъде напълно ремонтиран отвътре и отвън – цялата фасада на затвора също е в процес на саниране.

Условията в затвора бяха критикувани в редица доклади на международни и национални институции и неправителствени организации.

След ремонта в основния корпус на затвора ще останат около 300 лишени от свобода. Част от затворниците поетапно ще бъдат премествани в затворническото общежитие от закрит тип в Дебелт – най-модерното и ново пенитенциарно заведение от закрит тип. То бе открито преди 3 месеца, след като по проект на Норвежкия финансов механизъм „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“, бяха отпуснати безвъзмездно 5 208 965 лева за преустройство на бивши сгради на МВР в землището на селото. Това е и най-големият обект, завършен успешно в рамките на програма БГ 15 „Корекционни услуги включително без прилагане на мерки за задържане” на НФМ.

Към момента на територията на новото затворническо общежитие, в което са обособени над 100 килии, са настанени 273 лишени от свобода, констатира при проверката заместник-министър Проданов. Пълният капацитет на общежитието е до 450 затворници.

По думите на заместник-министър Проданов, новият програмен период на Норвежкия финансов механизъм ще надгради постигнатото, за да може да се продължи активната работа за подобряване на материалните условия в затворите и арестите.

През следващите години ще се работи за реновиране и на други обекти от инфраструктурата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и за внедряването на съвременни програми за обучение на персонала и работа с лишените от свобода.
В краткосрочен план предстои откриването на реновирана сграда за настаняване на лишени от свобода от открит тип към затвора в Плевен, ремонт в затвора Пазарджик и затворническо общежитие „Черна гора“ към затвора в Стара Загора, както и преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно, например в Сливен, Стара Загора и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови