МВР искало информация от БСП Шумен, която прокуратурата не търсила

OFFNews 14 февруари 2018 в 14:22 11301 0

МВР искало информация от БСП Шумен, която прокуратурата не търсила

Значителна част от информацията, която директорът на ОДМВР-Шумен е изискал на 23 януари 2018 година от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП в София, излиза извън рамките на предмета на възложената от прокуратурата проверка.

Това показват резултатите от проверка, която беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът е обвинения от страна на БСП, че районната прокуратура в Шумен изпълнява политически поръчки, като са изискани списъците с имената на хората, присъствали на делегатски събрания на БСП.

Проверката на прокуратурата показала, че Районната прокуратура не е извършила престъпление. Вместо това обаче от полицията в Шумен поискали информация, която била "неотносима към предмета на извършваната проверка" и това не било възлагано от прокурора. Действията били предприети изцяло от ОДМВР - Шумен, става ясно от справка, която беше предоставена от прокуратурата. 

От левицата веднага коментираха резултатите от проверката.

"Изявлението на главния прокурор потвърди тезата ни, че МВР и институциите се ползват за политически натиск върху опозицията", каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, цитиран от "Фокус". По думите му институциите се "ползват като политическа бухалка за хора, които не са членове на ГЕРБ".

Той обърна внимание, че главният прокурор заявява, че значителна част от информацията, изискана от директора на ОД МВР – Шумен, излиза извън рамките на предмета от възложената проверка от Районна прокуратура-Шумен и че районната прокуратура не е възложила подобна проверка.

„Ние питаме кой разпореди на областната дирекция да иска подобна информация за членове и симпатизанти на БСП. Кой е този човек? На централно, местно или областно ниво е? Какви действия ще се предприемат от министъра на вътрешните работи?“, попита Стойнев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови