Магдалинчев видя засегнати интереси в напрежението около избора на Иван Гешев

OFFNews 14 ноември 2019 в 21:21 2443 0

"В основата на напрежението при избора на Иван Гешев стоят засегнати икономически и финансови интереси", каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред "Фокус".

По думите му досега не е имало толкова голямо напрежение при избор на който и да било главен прокурор или председател на върховен съд в България.

„Според мен важен момент е, че в основата стоят икономически интереси, че от действията на този кандидат за главен прокурор, който беше ръководител на Специализираната прокуратура, се провеждат доста действия по отношение на образуването на досъдебно производство, събирането на доказателства и предприемане на действия за внасянето на материалите в съд. Не са малки интересите, които той засяга“, бе категоричен Магдалинчев.

Той даде за пример случая с КТБ и арестите на сем. Арабаджиеви и сем. Баневи. „Случаят КТБ е един от най-сериозните случаи от последните години, който подлежи на разрешаване поради голямата сума и фалирането на една работеща банкова институция. Другите случаи също засягат значителни икономически и финансови интереси. Това също предизвика интерес и дали този кандидат за главен прокурор ще продължи своята политика по този начин за налагане на законността и за недопускане на действия, които биха могли да накърнят обществения или държавен интерес“, обясни Боян Магдалинчев.

Според него очакванията на Висшия съдебен съвет са Иван Гешев да прилага представената концепция на практика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови