Мария Шишкова напусна поста зам. главен прокурор

OFFNews 11 декември 2019 в 15:00 5566 0

Един от заместниците на Сотир Цацаров - Мария Шишкова, подаде оставка като заместник главен прокурор, съобщи "Лекс". В молбата си тя моли да бъде освободена от 6 януари 2020 г., а прокурорската колегия единодушно е приела оставката ѝ.

Шишкова остава редови обвинител във Върховната касационна прокуратура.

Мария Шишкова е заместник главен прокурор от 20 октомври 2014 г. Тя беше назначена на този пост по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това Шишкова беше съдия – най-напред в районния съд в Пловдив, а от 2000 г. до 2014 г. в окръжния съд в града.

Останалите заместник главни прокурори са Ася Петрова, която ръководи Върховната административна прокуратура, Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, както и Иван Гешев, който бе избран за главен прокурор.

Без дискусия Прокурорската колегия прие и оставката на прокурора и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов. 

Янкулов подаде оставка на 27 ноември като обяви решението си чрез профила си във „Фейсбук“. Тогава той написа, че напуска със смесени чувства на тъга и облекчение.

"В продължение на немалко години в Софийска районна и Софийска градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче не те дават облика на институцията", написа той и допълни, че пътят, по който е водена прокуратурата, не чувства като негов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови