Маринела Арабаджиева остава за постоянно в ареста

Бизнесдамата е с обвинение за пране на пари и данъчни престъпления

OFFNews 31 май 2019 в 18:38 4127 0

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Снимка Economic.bg

Маринела Арабаджиева, обвинена в данъчни престъпления, остава в ареста за постоянно, реши Специализираният съд. Задържането й под стража бе поискано от Специализираната прокуратура. Тя беше екстрадирана вчера следобед от Испания след дълго издирване.

По време на разпита вчера веднага след пристигането й Арабаджиева отказала да дава обяснения. В обвинението е посочено, че тя е част от организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления, както и пране на пари. Според прокуратурата е налице обосновано предположение, че бизнесдамата е извършила престъпленията, за които е привлечена към наказателна отговорност, както и реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако спрямо нея бъде определена по-лека мярка. Освен това заради дългото ѝ издирване в чужбина има и опасност да се укрие, и да извърши друго престъпление.

Адвокат Ина Лулчева определи съдебното решение като репресия. „Мерките за неотклонение напоследък станаха абсолютно предвидими, когато искат да се демонстрира сила, упражнена спрямо хора, които някой прокурор беше казал, че били олигарсите, които сме ги прибирали… Лично смятам, че това, че някой човек е богат, не е лошо. Да задържаш човек, който е извършил данъчно престъпление, считам, че вреди на фиска, защото този човек трябва да бъде оставен да работи и да си плаща данъците“, заяви Лулчева, която защитава интересите на Арабаджиева.
Адвокат Лулчева поиска мярка “домашен арест” за бизнесдамата, както и делото да бъде гледано при закрити врати, за да не бъдат допускани медии, „тъй като в него ще се изнесат данни за здравословното състояние на Арабаджиева“. Подзащитната й не е представила данни за здравето си със съображението да не бъдат тиражирани, а и съдът отказа да изпълни искането.

Според прокуратурата, ако Арабаджиева бъде пусната на свобода, би могла да окаже натиск над свидетели, тъй като при залавянето й в Испания - в имението на Георги Семерджиев - Жоро Шопа в Кабрера де Мар край Барселона, са били намерени телефони, в които имало списъци с имена и снимки на свидетели по делото. Освен това семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви разполагат с голямо количество средства извън България и биха могли да ги използват и за укриване, подчертаха от прокуратурата.

Пред съда задържаната Арабаджиева заяви, че тя и съпругът и не са били призовани по делото и не са правили опити да се укриват, иначе щели да се явят. “За пръв път съм в такава институция. Надявам се да се докаже невинността ми, на мен и на моя съпруг. Невинна съм. Не съм се укривала. Минахме през целия ад на екстрадицията”, посочи тя в залата. Арабаджиева се зарече, че няма да напусне страната, ако бъде пусната на свобода, защото имала 4 деца и 5 внуци. Тя акцентира на големите си професионални постижения, особено с изграждането на хотела „Маринела“ в София. Арабаджиева може да обжалва решението пред Апелативния спецсъд.

На 7 март т.г. сутринта Ветко и Маринела бяха арестувани в Испания в къщата на Жоро Шопа в кабрера де Мар, на 30-ина километра от каталунската столица. Тогава българските власти действаха по оперативна информация, че семейството вероятно се намира там и изпратиха европейска заповед за разследване до испанските си колеги с искане за обиск. Същата сутрин един екип е отишъл за Семерджиев-Шопа, издирван от Швейцария, а друг – да търси следи от семейството. Над 6 месеца преди това бяха извършени показни обиски в хотелите на Арабаджиеви в София и Пловдив, а милиони кеш бяха открити дори в кутии за обувки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови