Методи Лалов: ВСС не ме освобождава като съдия, това е саморазправа преди местния вот

OFFNews 10 септември 2019 в 10:56 2926 0

Това е безпрецедентен случай, поредният епизод на саморазправата с мен. Лошото е, че тази саморазправа е частен случай на беззаконието, което цари в държавата.

Това заяви съдия Методи Лалов, след като вчера ВСС за трети път не гласува подадената от него оставка, по бТВ. Той поиска да напусне съдебната система от 2 септември, за да се включи в местните избори. Лалов беше поканен за водач на листата за общински съветници на „Демократична България“ в София, но заради негласуваната оставка засега не може да участва във вота. 

Срокът за регистрация на кандидати за съветници е до 24 септември.

Съдийската колегия на ВСС не освободи Лалов, защото заявлението му за напускане не е разгледано от Комисията по атестирането и конкурсите, а и той не се бил произнесъл по дело за мярка за неотклонение на непълнолетен. 

"Законът постановява, когато един съдия е в предизвестие за напускане, да не разглежда дела, по които не е постановил актове. Тогава делото трябва да бъде разпределено на друг съдия, коментира Лалов и подчерта, че е приключил всичките си дела. "Няма да разгледам нито едно дело допълнително, не защото ме мързи. Никой не е свършил повече за този съд от мен. Това е видимо и от публичните ми изяви", добави Лалов. 

По думите му той иска да напусне съдебната система, защото трябва да се върне достойнството на гражданите и да се променят правилата така, че да има действаща съдебна система и институции. 

Отвътре, гледайки като съдия, не мога да направя нищо повече. Правя ясна заявка – готов съм да
работя за хората, каза още Лалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови