Министър Нанков на разпит заради тежката катастрофа край Своге

OFFNews 30 август 2018 в 12:04 2303 0

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков дава показания в Националната следствена служба за тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. 

От днес следствието привиква всички чиновници, които имат отношение към ремонта на пътя. Нанков влезе в сградата с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Очаква се двамата да говорят пред медиите на излизане от следствието. И служители на агенцията са на разпит днес.

В началото на седмицата следователи и жандармерия влязоха в сградата на "Трейс груп" - фирмата, която ремонтира за 23 милиона евро. Ден по-късно Нанков съобщи, че има недопустим материал в асфалта на пътя край Своге. Лабораторни тестове показали, че в сместа се съдържат съставки, които водят до бързо полиране и не трябва да бъдат част от износващия се слой.

Вчера премиерът Бойко Борисов, че виновните за инцидента ще понесат своята отговорност. "Уверявам ви, че към никого няма да има закрила и пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата - има конкурси, строителен надзор и приемателни комисии, където всеки се подписва и носи отговорност. Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност и ще му бъде поискана и политическа отговорност", каза тогава той. 

След трагедията се разбра, че Агенция "Пътна инфраструктура" и общината са подавали сигнали за некачествено строителство, но компанията не е предприела нищо. 

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на автобуса Григор Григоров за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 души. Наложена му е забрана да напуска страната, шофьорската му книжка е отнета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови