Министър Цачева: Иванчева и Петрова сами избраха ареста в София пред сливенския затвор

OFFNews 03 декември 2018 в 09:00 5117 1

Десислава Иванчева и Биляна Петрова сами избраха да бъдат в ареста в София, а не там, където се полага да бъдат – в женския затвор в Сливен.

Това коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева по бТВ. Тя допълни, че в ареста в столицата е едно от най-тежките места с оглед условията в килиите. Сградата е строена преди век, там се правят козметични ремонти, в момента капацитетът и на затвора, и на ареста към него, е към горна максимална граница, посочи Цачева.

Това са места за временно пребиваване, на лица които са арестанти, това не е постоянно помещение, не е общежитие и то трябва да отговаря на определени критерии. За тези критерии през последните 3 години България се признава от Комитета против изтезанията, че отговаря на условията, припомни министър Цачева.

Тя посочи, че всеки, който не е доволен от условията, може да предяви иск в съда. 

Десислава спеше със суичъра на главата. И се завиваше през глава. Като дойдоха, за седмица тя се напълни с циреи от нечистотията, от прахта, разказа бившата съкилийничка на Иванчева и Петрова - Цветомира Алексиева, която вече е на свобода. 

По думите ѝ в ареста не е можело прозорецът да се отвори, нямало и топла вода – само студена. Миришеше от тоалетната. Няма как да се движиш. Пространството между двете легла е много малко, само да си смъкнеш краката. Не можеш да се разминеш, трябва да се изчакаме, ако някой отиде до мивка, тоалетна. В повечето време трябва да седиш на леглото”, разказва жената.

„Банята беше ужасна, но ни водеха на баня. През ден сме били там, понякога и всеки ден, в общо помещение. Банята миришеше на тоалетна – студено мръсно, неподдържано”, описва Цветомира. Храна са им давали по три пъти на ден, но била с отвратителен вкус, стана ясно още от думите й. 

Делото за взимане на подкуп срещу Иванчева, Петрова и подсъдимият като посредник Петко Дюлгеров продължава днес в Специализирания наказателен съд. 

За края на годината в Министерството на правосъдието няма да има бонуси, съобщи министър Цецка Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови