Може ли всеки прокурор да разследва Гешев: Конституционният съд казва днес

OFFNews 23 юли 2020 в 08:33 2326 0

Снимка OFFNews

Конституционният съд ще обяви - може ли всеки прокурор да разследва главния, съобщава БНР.

Той беше сезиран с този въпрос от правителството в края на миналата година. То беше провокирано от доклада на Венецианската комисия. В него се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор. Министерският съвет пита Конституционният съд може ли редови прокурор да разследва обвинител №1 и при сегадействащата конституционна уредба.

Текстът, чийто тълкуване се иска е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо.

Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния, допълва БНР.

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка. Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!