Най-големият син на Банев сред свидетелите на прокуратурата

OFFNews 07 декември 2018 в 18:15 9548 0

Снимка БГНЕС

Специализираният съд реши да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Николай и Евгения Баневи.

Според съда съществува възможността те да извършат друго престъпление и имат ресурсите, за да се укрият в държава извън ЕС. 

Специализираната прокуратура обвинява Николай Банев в ръководене на организирана престъпна група, в която участва неговата съпруга Евгения и майка му Мария Банева. Според обвинението престъпната дейност е започнала от 2005 г., като до 2018 г. са били източени и нарязани за скрап редица предприятия, приватизирани от Баневи в периода 1996 – 2001 г. Прокуратурата счита още, че семейството е изпрало 600 млн. евро.

Сред свидетелите по разследването срещу Баневи е и най-големият син на бизнесмена - Николай.

Преди да започне делото, съдията постанови 30 минути почивка, за да може обвиняемите Николай и Евгения Баневи да се запознаят с новопостъпили доказателства – 6 тома СРС-та.

Защитата на Баневи посочи, че обвинението за ОПГ, което се състои от Евгения, Николай и неговата майка Мария, е несъстоятелно, тъй като последната не се споменава никъде в постановлението за привличане.

Според адвокат Христо Ботев обвинението за присвояване не е подкрепено от събраните доказателства – за Баневи се твърдяло, че са били на ръководни позиции в предприятията, което не отговаряло на истината. Тоест те не са имали право да се разпореждат с имуществото.

Зашитата твърди още, че не са изготвени съдебни счетоводни експертизи, за да подкрепят обвиненията в документални престъпления.

„Ако някой успее да изпере 600 млн. евро, той трябва да бъде предложен за шеф на ООН или президент на САЩ. Представете си какъв търговски оборот трябва да имаш, за да ги изпереш“, заяви Николай Банев в своя защита.

Той е категоричен, че доходите му са редовни. „Аз съм в бизнеса от 30 г. Ако не мога да купя на съпругата си бижута за 200 хил. лева, значи нямаме условията за голям бизнес в България“, допълни Банев.

Неговата съпруга Евгения призова съда да не я оставя в ареста, за да може да се грижи за децата си. „Нямаме намерения с моя съпруг да бъдем бегълци цял живот“, заяви тя.

По така повдигнатите обвинения законът предвижда от 5 до 15 години затвор за Николай Банев и от 3 до 10 г. за Евгения Банева.

Решението на Специализираният съд може да се обжалва в тридневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови