Няма да местят Иванчева в Сливенския затвор, но делото срещу нея тръгва

OFFNews 13 септември 2018 в 18:01 3283 0

Снимка OFFNews

Делото срещу отстранения кмет на район „Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия управник на района Петко Дюлгеров тръгва по същество. Заседанието е насрочено за 8 октомври. 

Това реши Специализираният наказателен съд на заседанието си днес.

Здравословното състояние на Иванчева е влошено след задържането й преди близо 5 месеца, признаха магистратите след представените медицински експертизи. 

Иванчева, Петрова и Дюлгеров обаче остават зад решетките, за да не повлияят на свидетели по делото, които работят в Община Младост.

Иванчева и Петрова няма да бъдат местени в Сливенския затвор, а ще останат в ареста в София, реши още Специализираният наказателен съд. Повод за това бе изказване на Петрова, която подчерта, че в техния случай има дискриминация по пол. Дюлгеров е настанен в затвора в София, двете подсъдими обаче трябва да бъдат в единствения у нас затвор за жени в Сливен.

Това нарушава правото ни на защита, за да се срещнем с адвокатите си за час, те трябва да пътуват 600 км в двете посоки, каза Петрова. 

В съдебната зала бившият зам.-кмет на Младост заяви още, че й е трудно да разбере обвинителният акт, защото е пълен с правописни и семантични грешки, както и с много подчинени на подчинени изречения. Като пример тя посочи, че вместо "главен архитект" в текста е написано "гладен архитект", което няма никакво отношение към нейната вина или невинност. 

Съдията обаче не прие доводите й и отказа да върне делото на прокуратурата. Сред доводите си защо няма да измени мярката на тримата от задържане под стража в по-лека, магистратът подчерта, че след като свидетелите от община Младост бъдат разпитани в зала, Иванчева, Петрова и Дюлгеров могат да се надяват да излязат от килиите. 

Най-вероятно това ще се случи след около месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови