Няма да задържат отново Желяз Андреев, може и да избегне екстрадиция

OFFNews 25 април 2018 в 11:47 4730 0

Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев“. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". В МС е имало среща между главния прокурор, премиера Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева и американския посланик у нас Ерик Рубин.

"Както е известно, основната тема на разговорите в момента е свързана с исканията за екстрадиция на българските граждани към САЩ. Завчера и вчера тези процеси са продължили. Започнаха консултациите, съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори и представители на Министерството на правосъдието и прокурори от ВКП“, заяви Цацаров.

По думите му първият резултат е налице. „Съобразно действащия договор, чл. 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни, може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Както е известно, към момента такова задържане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време обаче, на същите основание, за още 4 български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение. В резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай“, допълни той.

Според него няма да се пристъпва към задържането на лицата.

„Вторият етап е свързан с това, че в определен срок при така направените искания, би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи. За да сме съвсем открити пред американската страна, както в хода на консултациите, така и днес изложихме всички свои съображение. По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата. Казано по друг начин, по наше разбиране липсва изискуемата по договора за екстрадиция европейската заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани. Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд според нас е минимален“, каза още Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови