Няма недосегаеми магистрати и контролът им в НС е достатъчен, смята Цачева

Новата правосъдна министърка не смята да пие кафе с бизнесмени

OFFNews 05 май 2017 в 10:10 3500 3

Няма недосегаеми магистрати и контролът им в парламента е достатъчен, смята Цачева

Министърът на правосъдието Цецка Цачева не смята за нередни срещите между бизнесмени и високопоставени държавници, стига те да бъдат регламентирани. В интервю за Нова тв тя коментира срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев, като обясни, че лично тя не би отишла на такава среща. 

"Моето лично виждане е, че лица, които заемат високи постове и представители на бизнеса, които също са имена в тези среди, срещите трябва да се случват по кабинетите и в това няма нищо ненормално, но да са регламентирани. Ако ме питате дали бих посетила такъв кабинет за среща – не, не бих", поясни Цачева.

Във връзка с недосегаемия главен прокурор, тя обясни, че последните промени в конституцията предвиждат отчета му пред парламента. На въпрос дали трябва да има комисия, която да изясни обстоятелствата около срещата, тя обясни, че това е в компетентността на парламента или ВСС. 

"Мисля, че съм известна с това, че никога няма да се намеся в компетентността на други власти. Така че това е в правото на народните представители или пък на ВСС. Аз не бих направила такова предложение, защото считам, че не е в моите правомощия и компетенция", поясни Цачева.

По думите ѝ именно последните промени в конституцията са довели до там, да няма недосегаеми магистрати. Според нея "нажежаването на страстите" във ВСС във връзка с искането на Лозан Панов и членове на съвета за изясняване на фактите около тази среща, не са полезни.

"Трябва всички заедно да се опитаме да имаме един баланс в отношенията, диалог - задължителен, емоциите снижени за сметка на разума. Това доверие се оправдава с поемане на отговорности, с работа, със забравяне на лични противопоставяния", обясни Цачева.

По думите ѝ в българското законодателство има добри антикорупционни текстове, но проблемът е в прилагането им.

Тя припомни двата провала на "закона Кунева", който не беше приет от миналия парламент. Сега щяло да се работи за нов, в основата, на който, ще бъде комисията за конфискация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

10.05 2017 в 10:17

Котенцата са котенца, кеченцата са кученца. Когато са малки - те са пухкави.
Друго ще има ли?

16009

3

Nik68

05.05 2017 в 14:25

ТАзи жена освен да разтяга локуми за друго не става.

17439

2

мнение от IP

05.05 2017 в 14:01

Тъпо и замазващо. Безотговорно и без мнение.Пригответе се да слушате все това, отвсякъде за всичко.