Няма задържани собственици на кабелни телевизии, 700 000 абонати са в сивия сектор

OFFNews 14 юни 2019 в 11:47 2559 0

700 хил. потребители на тв програми са в сивия сектор, общият им брой е 2,4 милиона. Собствениците на кабелни телевизии осъществяват престъпление против интелектуалната собственост и укриват данъци в значителни размери, чрез потребителите, за които държавата не знае. 

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, цитирана от „Фокус“.

„Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия  на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално-следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя. 

Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост, реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, допълни Румяна Арнаудова. 

Да момента няма задържани собственици на кабелни оператори, каза още Арнаудова. По думите ѝ 10,5 млн. лева са щетите за два месеца на бТВ, Нова и НВО от незаконното разпространение на програмите чрез 5 кабелни оператора в Южна България. 

Явор Колев от ГДБОП съобщи, че два кабелни оператора - в Бургас и Сандански, предоставяли и мобилно приложение, с което да се гледа телевизия, което също нарушава авторските права на засегнатите телевизии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови