Нов протест пред ВСС в четвъртък срещу избора на Гешев

OFFNews 11 ноември 2019 в 09:41 4525 1

Нов протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор свикват пред Висшия съдебен съвет от инициативата "Правосъдие за всеки", Гражданско движение БОЕЦ и Зелен Младост.

Недоволните ще се съберат в четвъртък от 9 часа пред сградата на ВСС, където се очаква безалтернативната кандидатура на Гешев да бъде прегласувана. 

Миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на наследника на Сотир Цацаров и върна процедурата обратно във ВСС. Държавният глава подчерта, че изборът на главен прокурор засяга всеки българин и че той трябва да създава доверие, а не да буди съмнения. Радев се обяви и срещу липсата на алтернативна кандидатура.

Веднага след решението на президента обаче от ВСС последваха коментари, че номинацията на Гешев ще бъде скоростно прегласувана.

От "Правосъдие за всеки" снощи споделиха какви са вероятните сценарии оттук нататък:

"Първо, президентът изпълнява дословно чл. 129, ал. 2 от Конституцията и се съобразява с препотвърденото решение на ВСС без коментар. Това развитие изглежда най-вероятно.
Второ, позовавайки се на това, че ВСС е игнорирал мотивите му и не е стартирал нова процедура по избора на главен прокурор, президентът сезира КС за тълкуване на Конституцията в чл. 129 - и конкретно - какво означава изразът „повторно предложение”.

От инициативата подчертават, че президентът е длъжен да издаде указ при успешен повторен избор, направен от ВСС, но не е обвързан със срок, а докато КС се произнесе, могат да минат месеци.

"Накратко, това означава „замразяване” на процедурата. Може да се твърди също така, че тя вече е опорочена и нарушена - още на етапа на ВСС", заявяват от Правосъдие за всеки.

Според инициативата моментът е исторически, а от действията на Румен Радев зависят много процеси в държавата оттук нататък.

БОЕЦ внесохме още на 26.10. Заявление за протести пред ВСС до Столична Община и СДВР за всички дати до края на годината! Миналия път господарите на Гешев - Пеевски и Борисов не позлволиха на свободните граждани да изразим позицията си и блокирахме "Орлов мост", за да бъдем чути! Сега ще бъдем обаче пред ВСС! След отказа на Радев и категоричното изявление на подвластното на мафията мнозинство във ВСС, че ще прегласуват незабавно Гешев", заявяват организаторите на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

1

Синия гол шаман

14.11 2019 в 05:52

Обединената отечественофронтовска синьо-червена олигархия излиза на бой последен в четвъртък сутрин пред сградата на ВСС, докато се гласува повторно кандидатурата на Гешев. Цветан Василев, Прокопиев, опекуните на президента и Мая Манолова наливат пари и нахъсват сопаджиите си за кървави погроми и граждански размирици.

Моментът е ключов, повратен. Битката им ще е на живот и смърт, за оцеляване, затова вероятно ще прибегнат до крайни действия.



Трябва да е ясно и че цялата отговорност за евентуалните погроми в четвъртък ще носи един единствен човек - така нареченият държавен глава на България, който без никакви логични и юридически основания върна указа за Гешев. Именно Радев подстрекава, провокира напрежението, именно той има полза от него във фанатичния си устрем да разклати легитимно избраната власт в страната.