Ново доказателство по аферата НАПleaks: ИТ специалист се хвали, че хакнал НАП. Но той не е Кристиян Бойков

OFFNews 15 август 2019 в 09:59 13477 2

Снимка bTV

Адв. Любен Казанлиев

ИТ специалист се е похвалил в чат, че е хакнал Националната агенция за приходите. Но този човек не е обвиняемият Кристиян Бойков. Това твърди адвокатът на 20-годишния служител на компанията за киберсигурност TAD Group. За да потвърди думите си, адв. Любен Казанлиев показа доказателство в студиото на bTV тази сутрин - разпечатка от разговор в публичен чат между ИТ специалисти.

Доказателството бе и задочен отговор на прокуратурата, която първо започна да разпространява публично доказателства по делото чрез медиите. Според Казанлиев прокуратурата показва "манипулирани" доказателства.

Разпечатката от чата е от 14 април 2019 г. В него един от участниците се хвали, че е хакнал сървър на НАП, чийто адрес е изписал. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост.

Потребителското име на хакера и пътят към уязвимостта не се видяха в студиото, те бяха скрити предварително от адвоката.

"Това лице, което се е похвалило, няма нищо общо нито с TAD Group, нито с Кристиян Бойков. В групата били около 50 програмисти и ИТ специалисти, които работят в големи компании."

Няколко часа по-късно Кристиян Бойков казва в служебния чат: „Довечера НАП си заминава” – реплика, която прокуратурата оповести публично. Адвокатът коментира всичко това с думите, че прокуратурата представя избирателно реплики от чата и ги вади от контекста. Представят се като последователни разговори, а всъщност са водени в различни дни от различни участници.

Казанлиев е убеден, че клиентът му е невинен.

По повод тезата, че Кристиян може да стане от обвиняем - свидетел, адвокатът заяви:

"Ако питате дали може да стане свидетел, това не е невъзможно. Да, може да стане свидетел, но ако въпросът е дали може да сключи сделка с прокуратурата – тя да му свали обвиненията, пък той да свидетелства срещу някое лице или лица, това го има в американските филми, в България не става така. В България невинният си е невинен, виновният си е виновен и си понася наказанието. Ако се сключва сделка, тя се сключва пред съда и обикновено води до намаляване на размера на наказанието поради това, че лицето е съдействало".

На въпрос имало ли е натиск от ръководството към Бойков да извършва действия, които биха могли да го направя уязвим пред закона, адв. Казанлиев отговори:

"Не вярвам да е имало натиск. За да има упражнен натиск, трябва да има извършено деяние от Кристиян във връзка с това престъпление. Ние знаем, а и той самият вярва, че не е извършил нищо, което да има пряка връзка с престъплението, в което е обвинен. Разполагаме и с конкретни доказателства, които са оневиняващи. Смятам, че и прокуратурата разполага с тях, но ако не разполага, ние ще ги предоставим при първа възможност".

Коментарът му на фразата на собственика на компанията Иван Тодоров „Ще свалям правителството, хаха“, изтекла от прокуратурата бе: „Всеки втори български граждани вечер на ракия и салата сваля правителството. Това, че някой го е написал и се е засмял след това в служебен чат, ... смятам, че не е сериозно обвинение“.

В едно от доказателствата, разпространени от прокуратурата, Кристиян в чат: „Който намери IP адреса на новия сървър на НАП, печели една каса бира“, което адвокатът коментира като "изключително интересно". Според него тази реплика е казана на много по-ранна дата в същия чат.

"Как така става, че прокуратурата въпреки задължението си по закон да събира и оневиняващи доказателства... Ще отида по-далеч: аз, като адвокат, не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си, но прокуратурата е длъжна по закон да събира истински доказателства - и оневиняващи, и такива, които доказват вината. Много е интересно защо прокуратурата показва манипулирани, бих казал, доказателства - Вие самата видяхте чатовете как изглеждат - с цел да докаже вина, а не показва тези доказателства, ако разполага с тях" - каза адвокатът.

Тези реплики - така, както са подредени от прокуратурата – не са се случили нито в един и същи чат, нито с едни и същи участници, подчерта той. "Когато подредите едни реплики, извадени от контекста, от различни чатове, е нормално да получите краен резултат, който няма нищо общо с първоначално замисления от този, който ги е писал."

Адвокатът коментира и твърдението на свидетел, че Кристиян е искал да бъде направен пробив в системата НАП и да бъде свалена база данни: "Тук мисля, че е важно да се има предвид, че става въпрос за бивши служители на TAD Group, единият от които - освободен поради несправяне с работата около месец, след като е бил нает. Друг е отишъл при конкурентна фирма. Не бих могъл да кажа доколко тези свидетели са обективни. След като имам възможност да им задам въпроси в съдебна зала, тогава ще имам възможност да се убедя в тяхната обективност или субективност, когато са давали показания".

В началото на седмицата защитата на Кристиян Бойков е поискала той да бъде разпитан. "Много интересно е, че ни отговориха: "Пуснете молба и ще преценим". Ако те искат той да свидетелства, той е готов да отиде и да свидетелства. Но ще свидетелства не в полза или във вреда на дадено лице, а ще свидетелства в полза на истината, защото истината е тази, която трябва да се установи по това дело... Истината е, че той е невинен. Истината е, че наистина има изтекли данни, но вече кое е лицето, което ги е източило, това подлежи на проверка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

15.08 2019 в 15:06

Ама не може така да разваляте стройната хипотеза на прокуратурата. Те полагат толкова усилия да я докажат, след като я съчиниха. Пръскачки чак включиха. Гешев ще бъде новият главен режисьор, а искате да му провалите творческите планове.

3811

1

Toni2019

15.08 2019 в 12:16

Тази прокуратура е голяма гавра няма спор - изваждат от контекст думички, затварят си очите за други, изнасят неща пред обществото за да правят внушения.

ГЕРБ демонстрира какво става като мафията е законът